БРАТ и сестра - Ненад (40) и Невенка Аврамовић (38) из Ивањице већ годинама буквално су заробљени у стану у коме живе. Обоје болују од церебралне парализе, тешко или готово никако не могу да се крећу, а зграда у којој станују нема лифта, нити прилазне рампе, па су приморани да живот проводе затворени међу четири зида.

Аврамовићи живе са родитељима, који су већ у поодмаклим годинама, отац је дијабетичар, мајка срчани болесник, и немоћни су да воде своју децу вани. Њихова једина жеља је да изађу из стана, како кажу, међу људе, на чист ваздух... Јер, изолација и самоћа их убијају.

- Родитељи су нам већ стари и болесни и економски немоћни да нам више помажу. Једног дана остаћемо брат и ја, без икога, затворени у овом стану јер ми не можемо, чак и да имамо колица, да изађемо ван - прича Невенка. - Потребна нам је кућа која има прилаз, или стан на првом спрату да бисмо могли да изађемо напоље. Ми дајемо наш стан само да нам неко још мало помогне, како бисмо тај објекат направили на прикладном месту за брата и мене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Уметност великих формата

И Ненад и Невенка су ранијих година, док болест није била узнапредовала, радили посредством програма за запошљавање инвалида. Временом им се здравствено стање погоршавало, и све док болест није ухватила маха, Ненад и Невенка су се некако сналазили, све док више нису могли ни да се крећу. Тада су препуштени милости хуманих људи и помоћи родитеља.

- Захвални смо општини, помагали су нам раније преко Друштва за церебралну парализу. Свесни смо да постоји много сличних или тежих случајева него што смо ми, али се надамо да ће се и за нас пронаћи неко решење. Обећали су нам из локалне самоуправе да ће помоћи, ако се укључи још неко, ко разуме нашу муку и немоћ, бићемо им доживотно захвални - рекла нам је Невенка.

Ненад додаје да имају скромна примања, довољно за пуко преживљавање, а родитељи доста новца дају за лекове.

- Немамо новца да решимо наш проблем, треба нам бар плац, па да покушамо да продамо стан, или да га заменимо за неку кућу. Видите и сами да је мајка болесна и ситна жена, она не може да ме поведе ни до друге просторије, а отац је такође немоћан да уз степенице носи мене и води сестру, ми смо сада већ одрасли људи. Заробљени смо у овој соби - испричао је Ненад. - Жељни смо људи, ваздуха, свега што је ван ова четири зида...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. ИЗ БУЏЕТА БЕСПОВРАТНО 600 МИЛИОНА ДИНАРА: Отворен нови конкурс за подршку унапређењу постојећих и оснивању нових задруга

БИЋЕ ЗАУВЕК ЗАХВАЛНИ

НЕВЕНКА и Ненад моле све људе добре воље да им помогну да нађу решење за свој проблем, а ако неко има могућност, може да им помогне и новчано. Отворен је наменски жиро-рачун у Поштанској штедионици 200-116275023-48.