PAPRENE KAZNE U NOVOM SADU: Ko baci smeće van kante platiće 25.000

Z. Grumić

subota, 06. 07. 2019. u 06:52

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ У НОВОМ САДУ: Ко баци смеће ван канте платиће 25.000

Foto Z. G. Stari nameštaj kraj podzemnog kontejnera

U budućoj evropskoj prestonici kulture drastično uvećane kazne za prljanje grada. Za smeće mimo kante, umesto 8.000 dinara, nesavesni će platiti 25.000

POŠTO su pre dva dana stupile na snagu izmene Odluke o uređenju Novog Sada, kojima su triput povećane kazne za bacanje smeća na mesta koja za to nisu predviđena, kao i za druge slične prekršaje, u gradu očekuju pozitivne i brze efekte.

Pročitajte još: Otpad u Nišavi ruži centar

Buduća Evropska prestonica kulture nastoji da i tako drastičnim kažnjavanjem spreči neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji su navikli da otpad istresaju tamo gde im je najlakše, ne mareći za okolinu, niti za ruženje grada ili negodovanje većine onih koji se u tom pogledu ponašaju savesno i pristojno.

Pročitajte još: Vrbas: Smeće kraj puta, vozači bez kazne

- Novi Sad ne može da bude čist ako smeće bacamo gde god stignemo. Ako nećete da bacite otpad u kontejner, a od njega ste na pet metara, onda nije reč o tome da kontejnera nema dovoljno, već je reč o bezobrazluku i zato morate da budete kažnjeni - oštro je poručio gradonačelnik Miloš Vučević uoči prošlonedeljne sednice Skupštine grada, na kojoj su pooštreni propisi.

Može da bude i čisto oko kontejnera

Prema toj inoviranoj odluci, kazna za onog koji svojim postupkom naruši opšte i komunalno uređenje grada je sa dosadašnjih 8.000 povećana na 25.000 dinara, dok će za sličan prekršaj firmi ili ustanovi biti odrezano 150.000 dinara, umesto dosada trostruko manjeg iznosa.

- Održavanje javne higijene u gradu sve je gore, kao da se takmičimo ko će više da zaprlja grad - ocenio je gradonačelnik i dodao da ta nova odluka neće biti dovoljna ako inspekcije i sudovi ne budu efiksni.

S tom ocenom saglasni su i građani.

- Ispred naše zgrade u Ćirpanovoj ulici imamo nekoliko podzemnih kontejnera oko čijih otvora, nažalost, stalno ima kutija, kesa... Pojedince mrzi da otvaraju poklopce, pa bacaju pored. Ima i onih koji kraj kontejnera ostavljaju polovnu garderobu - kaže za "Novosti" Kaća Pražić.

I Slobodan Petrović sa Detelinare podržava drastično kažnjavanje, ali se pita ko će to i kako efikasno da sprovede.

- Svedoci smo drastičnog prljanja gradskih ulica, pa za to treba da usledi i drastično kažnjavanje, kao što se radi u Evropi. Trebalo bi da i građani nadležnima revnosnije prijavljuju one koji prave divlje deponije - dodaje sagovornik "Novosti".

Pretrpani kontejneri za smeće

KUĆNI LjUBIMCI

NESAVESNI vlasnici pasa moraće strogo da se pridržavaju propisa, inače rizikuju takođe trostruko veću novčanu kaznu ako sa javne površine ne očiste iza svog kućnog ljubimca, poručuju nadležni

TARIFA ZA PREDUZETNIKE

ZA različite vidove ugrožavanja čistoće grada kazna za preduzetnike povećana je sa 30.000 na 75.000 dinara, dok je za odgovorno lice u nekom preduzeću ili drugom pravnom licu predviđeno 25.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ap0qalypto

06.07.2019. 07:26

Kako ce znati ko je bacio van kante? U mojoj ulici je problem sto se smeća nakupi previse, i ne moze vise da stane u podzemni kontenjer. Da li je odgovorna čistoća i da li ce biti kažnjeni?