PRVE procene komisija o posledicama junskih poplava u trsteničkom kraju obeshrabruju: oštećeno je oko 60 stambenih i 150 pomoćnih i ekonomskih objekata, desetak kilometara lokalnih, 164 kilometra poljskih i atarskih puteva, ali i 10 betonskih mostova. Porušeno je i 10 manjih drvenih mostova. Lokalni potoci i reke, Riljačka, Mijajlovačka, Crnišavska, Ljubostinjska reka nisu mogle da prihvate pritisak padavina.

Domaćinstvo Živote Maksića iz Gornjeg Ribika, koje je ove nedelje posetio predsednik Aleksandar Vučić, pretrpelo je stoprocentnu štetu od Crnišavske reke, gde je prethodnih godina nemilice bacan otpad. Maksićima je jedna od dve kuće u dvorištu bila potpuno poplavljena, stradali su nameštaj i bela tehnika, dva plastenika i kompletni usevi.

- Predstavnici opštinske vlasti čvrsto su obećali da će da nadomeste ovo što sam izgubio, i da će da se zauzmu da se taj problem reši - navodi Života Maksić.

PROČITAJTE JOŠ - POSLEDICE POPLAVA: More đubreta slilo se u jezero

Voda nije poštedela ni oranice, povrtanjake i drugo plodno zemljište, od čijih prinosa živi dobar deo opštine. Štetu na usevima pretrpelo je oko 1.500 poljoprivrednih gazdinstava, na ukupnoj površini od 2.300 hektara. Prema prvim procenama, posledice plavljenja premašuju 400 miliona dinara.

- Voda je odnela papriku i krompir i tu pomoći nema, a možemo da se nadamo samo da prežive kalemovi, koji nisu odneseni - kaže Mileta Pribanović, meštanin Selišta, naseljenog mesta koje je tri puta plavljeno za manje od pet dana, i gde je voda prodrla u 70 kuća, od ukupno 180 njih.

Stradali su i Gornji Ribnik, putna infrastruktura ka Planinici, Loboderu i Dubiču. Bujice nisu poštedele ni imanja i puteve meštana Medveđe, Stragara, Velike Drenove, Poljne.

- Sada smo u boljoj situaciji, u smislu finansijske podrške, koju mogu dobiti oštećeni, nego pre pet godina, kada je naša opština takođe bila pogođena velikim poplavama - napominje Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik.


RADOVI U TOKU

TRENUTNO se radi na kopanju kanala Bresno Polje - Stopanje u dužini od 2,5 kilometara, ali i na sanaciji puta Brezovica - Stublice. Opština će dobiti podršku Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i "Srbijavoda".