POSLEDICE POPLAVA: More đubreta slilo se u jezero

S. BABOVIĆ

06. 06. 2019. u 20:39

ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Море ђубрета слило се у језеро
Borba sa posledicama poplava na akumulaciji Ćelije, odakle se Rasinski okrug snabdeva vodom. Vodosnabdevanje građana nijednog trenutka neće biti ugroženo

Ekipe Odeljenja za vanredne situcije, JKP Vodovod i Ribočuvarske službe "Rasina-plus" uspeli su da odbrane jezero Ćelije, koje se nalazi na 30 kilometara od Kruševca i odakle se grad i više opština Rasinskog okruga snabdevaju vodom. Usled poplava i bujanja reka, gomile smeća organskog i neorganskog porekla ulile su se u akumulaciju iz Rasine na teritoriji susedne opštine Brus.

- Najpre je postavljena barijera kako bismo urgentno zaštitili vodozahvat, a onda su ekipe JP "Srbijavode" pristupile montiranju tzv. balerine, zavese koja sasvim ograđuje prikupljenu deponiju na površini - objašnjava Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Kruševac. - Sada imamo duplu zaštitu jezera. Iskustvo iz 2014. godine nam je pomoglo da se izborimo i sa ovom situacijom.

Oko 500.000 kubika smeća prikupljeno je na jezeru Ćelije u velikim poplavama pre pet godina. Nakon ove ekološke katastrofe došlo je do novog gomilanja otpada 2016. godine, ali značajno manjih razmera. Tada je iz jezera izvučeno oko 2.000 kubika. Koliko će sada smeća biti kamionima odvezeno sa obala jezera biće poznato najverovatnije u ponedeljak, kada će se pristupiti i tim aktivnostima.

Pročitajte još - Pod vodom oko 3.000 hektara zemlje; Šteta u Trsteniku veća nego 2014. (FOTO)

- Vodosnabdevanje nijednog trenutka nije bilo ugroženo - napominje Saša Antić, izvršni direktor JKP "Vodovod Kruševac". - Odreagovali smo čim smo dobili informaciju da nekoliko divljih deponija iz Brusa reka Rasina nosi ka jezeru. Nažalost, ovo je slika koja se skoro svake godine dešava u vreme pojačanih atmosferskih padavina, jer sve što se nalazi u priobalju Rasine kreće bujičnim tokom i završi na površini jezera. Spremni smo za ove situacije.

Plastična ambalaža i otpad, košnice, granje, kese, "zarobljeni" su posle nekoliko sati borbe i vraćeni su u gornji deo jezera. Javni radovi svake godine uključe i dodatno čišćenje akumulacije, a pomogli su i ovoga puta da se drama od pre pet godina ne ponovi.

Jezero Ćelije nalazi se na teritoriji Kruševca i Brusa u vodenoj dužini od oko 12 kilometara. Zahvaljujući tehnologiji u preradi sirove vode u Fabrici u Majdevu nedaleko od jezera, zdrava pijaća voda je skoro zagarantovana, uprkos čestim zagađenjima i sada već redovnom pojavom "cvetanja" jezera. Nadležni se nadaju skoroj izgradnji postrojenja za prečišćavanje reka koja se iz Blaca i Brusa ulivaju u jezero.

BOGATSTVO NA UDARU

JEZERO Ćelije ima površinu od tri kavadratna kilometra i u proseku sadrži oko 50 miliona kubika vode. Čak 20 vrsta vodozemaca i gmizavaca, više od 300 vrsta sisara i 11 vrsta ptica i raznolika flora živi kod ove akumulacije prvog reda. Neodgovorno ponašanje prema ovom vodnom bogatstvu, ilegalna gradnja u priobalju, korišćenje motornih plovila, zagađenje iz reka sa teritorija susednih opština ugrožavali su jezero prethodnih godina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Gradimir Radivojević

06.06.2019. 21:53

Ovo je lice naše nebrazovanosti i nekulture, ovo možete da vidite u svakom delu Srbije, sramota !

Ekspert

06.06.2019. 23:43

@Gradimir Radivojević - Nekultura se formira ili menja na drzavnom nivou. Zasto jos u Srbiji nema naplate povratne ambalaze u plastici? Kasni se 30 godina!

Мр Радомир Шћепановић

06.06.2019. 21:56

Прљава Србија! Свака прехрамбена продавница као у ЕУ треба да откупљије коришћене лименке, пластичне флаше, стаклене флаше или тегле!

Sparta

06.06.2019. 22:08

300 vrsta sisara i 11 vrsta spartanaca.. dokle sa stamparskim greskam i vuchic like preuvelicavanjem? Ako ni o ekologiju vise ne moze da se cita bez pompe onda zdravo djaci. Ko zanji ostane nek ugasi svetlo.

JUGO

06.06.2019. 22:09

Nuje to samo tako u Srbiju to je svudan na svetu tako ovde kod mmene u skandinaviju jos gore izgleda uvek je predemet za razgovor i ovde cak ljudi bacaju smesece od kuce po puteve nemoj da mislite da je sve na zapat kulturno xexe ovde ima i gore stoke nego kod vas..

Миро Марковић

06.06.2019. 22:17

Ех, моји Срби! Када видите ово ђубре, немате право да за то кривите Немце, ни Американце нити било ког другог. Ви то радите из потаје, јер вам баш "пуца прслук" за оно што није ваше. Не схватате да је све ваше па чак и оно што је "друштвено". Друштво је - то смо сви ми. Нама не треба непријатељ. Ми смо сами себи најцрњи непријатељ. Кажем "такви смо - какви смо". Из овога примера видимо да смо гори од стоке. Стока не уништава природу, јер то само људи раде. Национална срамота!

Ivan Ilic

06.06.2019. 22:26

A Blatasnica koja ide iz Blaca a uliva se u jezero???? Svi znaju ko zagadjuje ovu reku gde vise uopste nema zivota a nista se ne preduzima!!!! Ona je najveci problem jezera.

rade ger

06.06.2019. 23:05

Narod ne vaspitan, a odgovorni nista ne rade a primaju plate. Jadna priroda sa ovim divljacima.