ZAINTERESOVANOST kineske kompanije "Đin Gu" koja proizvodi rakije od žitarica da u Inđiji otvori proizvodni pogon nagoveštava otvaranje novih radnih mesta za ovdašnje ljude, pa čelnici lokalne samouprave s nestrpljenjem očekuju jun i najavljeni dolazak delegacije potencijalnog investitora.

Jer, biće to prilika za završetak pregovora o kupovini više od deset hektara građevinskog zemljišta na teritoriji Inđije koje odlikuju ne samo nesvakidašnji geostrateški položaj Inđije, već i veliki broj obradivih površina pod žitaricama i povoljni uslovi za ulaganje.

Pročitajte još - Šljivovicu prave od kukuruza

- Pokazalo se da nismo uzalud, pre desetak dana, putovali u Kinu - kaže prvi čovek ovdašnje lokalne samouprave Vladimir Gak. - Tamošnji biznismeni odlično znaju da su žitarice u Sremu najrasprostranjenije, pa se unapred radujemo još jednoj inostranoj investiciji. Pritom, u ovom regionu postoje manje destilerije koje se bave proizvodnjom alkoholnih pića od pšenice, ali nema nijedne veće kompanije, poput ove iz Kine koja je za svoje rakije već pobrala veliki broj nagrada na brojnim sajmovima u regionu. Sada im je želja da, upravo preko Srbije, osvoje i evropsko tržište.

Sedište zainteresovanog investitora se, inače, nalazi u gradu Čeng De, u provinciji Hebej. Njihovih dve hiljade radnika trenutno svakoga dana proizvede 6.000 litara rakije, a proizvode plasiraju na tržišta Azije i SAD.


Delagacija Inđije tokom nedavne posete Kini Foto SO u Inđiji

INVESTICIJE

TOKOM samo tri godine, opštinsko rukovodstvo u Inđiji je uspelo da sklopi ugovore sa čak devet investitora, od kojih su neki pogoni već završeni i rade, a neki se upravo privode nameni. Inače, po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti u ovom delu Srema je oko četiri odsto.

"MAKRON"

OSIM proizvodnje alkoholnog pića, kompanija "Đin Gu" izrađuje i sportske dresove, te raznu garderobu, a njihov najpoznatiji brend je čuveni"Makron" koji se ponosi ovogodišljim uspesima fudbalera beogradske Crvene zvezde koja je upravo u njihovoj opremi blistala i na evropskoj sceni.