Buđav lebac preplavio Frušku Goru

S. Bajić

sreda, 08. 05. 2019. u 12:48

Буђав лебац преплавио Фрушку Гору

Foto D. Tomić

Delove najvećeg nacionalnog parka u Sremu neodgovorni pretvaraju u smetlište. U planinarskom domu "Stranputica" stotine razbacanih vekni

GOMILE bačenog buđavog hleba, na nekoliko mesta u Nacionalnom parku "Fruška gora", već mesecima šokiraju planinare i ljubitelje prirode, od kojih su neki foto-zapisima objavljenim na društvenim mrežama ukazali na ogroman problem. Dušan Tomić, planinarski vodič iz društva "Naftaš", minulog vikenda je u šetnji "Dolinom kestenova", jednom od najlepših predela Fruške gore, u napuštenom planinarskom domu "Stranputica", nekadašnjeg, sada nepostojećeg društva "Kesten" iz Ledinaca, zatekao stotine razbacanih vekni.

Pročitajte još:Na Fruškoj gori 6.500 planinara

- To je na potezu ispod "Crvenog čota", a dotle vodi i "tucanik", put kojim se autom može doći sa "Testere" - kaže Tomić. - Bio sam šokiran, kao i moji prijatelji i 50 planinara iz Iriga, koje smo sreli na licu mesta. Jer, znam da društvo "Kesten" i njihov dom ne postoje već dve decenije. Unutar ruiniranog objekta ubačene su stotine vekni raznog hleba. Ne znam čemu to služi, možda da se životinje hrane, ali zašto je to onda unutar objekta. Na najlonskom pakovanju tost-hleba video sam datum da je proizvedeno u januaru ove godine. Ne znam, ne verujem da životinje to jedu.

Sa svoje strane, Snežana Đurguz, članica planinarskog društva "Stražilovo", kako potvrđuje, 10. marta ove godine u šetnji s prijateljima "naletela" je na sličnu gomilu hleba bačenog kraj potoka Dubočaš.

Pročitajte još: Masovni pomor somova kod Leskovca

- Zabeležila sam to telefonom iz daljine, jer od, blago rečeno, neprijatnog mirisa nismo prilazili. Videlo se da ima hleba, krofni, peciva, pakovanja u kesama i da je sve bačeno pored hranilice za životinje i da se sve ubuđalo - kaže Ćurguzova.


Foto Privatna arhiva Dušan Tomić kraj napuštenog planinarskog doma

Ruža Helać, predsednica "Vojvođanske zelene inicijative", ističe da se sa aktuelnim problemom na Fruškoj gori upoznala preko društvenih mreža, ali i da njihova "zelena patrola" još nije reagovala na ovu temu.

- Smatram da životinje ne mogu da jedu tako bačen hleb. "Zelena patrola" istražuje mnogo toga, posebno na Fruškoj gori, a nedavno smo imali i emisiju o tome - rekla je Helaćeva.

NELEGALNA DEPONIJA

U Nacionalnom parku "Fruška gora" ističu da se hleb, koji se nalazi u napuštenom objektu, ne koriste za hranjenje životinja, ali i da ne znaju ko ga je tamo bacio.

- Po izveštaju čuvarske službe JP "Nacionalni park Fruška gora" nepoznata osoba je pre nekoliko dana dovezla znatnu količinu hleba i odložila ga u "Stranputici". To je još jedan slučaj pravljenja nelegalne deponije na području Nacionalnog parka, o čemu smo više puta izveštavali javnost i ukazivali da je svako odlaganje smeća na području parka kažnjivo. Podneta je prijava protiv N.N. lica, a Služba čuvara prirode je već izvesnu količinu uklonila na propisanu deponiju - navodi se u saopštenju Nacionalnog parka "Fruška gora".Foto S. Ćurguz  / Bačene vekne kraj potoka Dubočaš


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

slobodanka

08.05.2019. 13:19

Neverovatno koliko su ljudi bahati!!! Taj hleb bacaju pekari ili supermarketi koji nemogu da prodaju hleb. Pozivam sve pekare, supermarkete, da hleb koji ne prodaju u toku jednog dana podele siromasnima. Grehota je bacati hleb a sirotinja nema pare da kupi. Problem je i u proceni, logistici, nikad netreba toliko praviti hleba za koje se zna da se nemoze prodati. Izgleda da nikog nije briga nizakog. Svi odlazu svakakav odpad na Frusku Goru, Opstine moraju naci adekvatno resenje za sav odpad.