Bronzano doba ispred Lidla

Z. RAŠIĆ

petak, 05. 04. 2019. u 08:16

Бронзано доба испред Лидла

Eksponati pronađeni na ovoj lokaciji Foto Zavičajni muzej

Paraćinski muzej priprema izložbu za otvaranje marketa. Saradnja muzeja i marketa rezultiraće postavkom

U IŠČEKIVANjU 11. aprila, kada će zvanično biti otvoren market "Lidla" u Paraćinu, ovdašnji Zavičajni muzej priprema izložbu koja će, kao stalna postavka biti ispred marketa, po čemu će se Paraćin razlikovati od svih drugih gradova u Srbiji u kojima postoji ovaj trgovinski lanac.

Izložba sadrži eksponate, originale i replike, koji su nađeni na ovoj lokaciji prilikom izgradnje objekta i kako naglašava Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja, na tom prostoru su obavljena zaštitna arheološka istraživanja koje je "Lidl" finansirao, kada je i dogovoreno da se napravi stalna postavka koja će biti otvorena istog dana kad i market.

Pročitajte još - SENZACIJA U PARAĆINU: „Lidl“ otkrio nalazište iz bronzanog doba

- Pravimo zastakljen prostor u zemlji ispred samog ulaza gde će biti izložene originalne posude sa ovog nalazišta iz prvog veka nove ere i posude iz bronzanog doba sa lokaliteta Gloždak. Izložićemo i replike koje je uradio diplomirani keramičar Dejan Jovanović. Takođe, biće postavljen pano sa podacima iz perioda tokom prvog veka, tako da će Paraćinci, kad dođu da kupuju, moći i da se upoznaju sa jednom etapom razvoja ovog dela njihovog grada.


Tokom iskopavanja otkriveni su i delovi nakita, tegova i raznovrsnih alata napravljenih od kostiju i kamena, ali najveći broj nalaza čine delovi grnčarije. Tako će zahvaljujući dobroj ideji i saradnji Muzeja i "Lidla" stalna izložba da svedoči o postojanju naselja u kom su tokom prvog veka naše ere zajedno živeli Kelti i Dačani, te Rimljani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije