SUDSKI izvršitelji su i u ponedeljak, uz asistenciju policije, po 14. put pokušali da prinudno preuzmu pogon "Kuglična vretena" Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, ali su ih okupljeni radnici ponovo osujetili u nameri da na ovaj način naplate dug od poravnanja sa jednom ovdašnjom privatnom firmom.

Podsetimo, inicijalni dug potiče još iz 2005, ali je od milion i po dinara, sa kamatama tokom proteklih godina, "narastao" na 4,6 miliona. Čak je i menadžment fabrike kupcu objekta pre šest meseci dostavio ponudu za obeštećenje "teško" 5,6 miliona dinara, ali je to odbijeno i insistira se na sudskom izvršenju...

Radnici koji su i u ponedeljak odbranili svoju firmu kažu da ih je policija ponovo legitimisala, pa očekuju da im stignu i krivične prijave. Istovremeno, predstavnici Sindikata podsećaju na to da je pogon "Kuglična vretena" od značaja za odbrambenu industriju, o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2017, pa se svi zajedno protive nameri da se imovina koja vredi oko 200.000 evra pleni zbog duga od 30.000 evra. Zato apeluju na nadležne da izmene Zakon o izvršenju...


PROČITAJTE JOŠ - Radnici ponovo sprečili sudske izvršitelje da prinudno preuzmu pogon Fabrike reznog alata u Čačku


Predsednik Industrijskog sindikata u FRA Dušan Đelić je, podsetimo, samostalno podneo krivičnu prijavu protiv postupajućeg sudije Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je predmet predalo Višem tužilaštvu u Čačku.


GRAD - NEMOĆAN

- UČINILI smo sve da Fabrika reznog alata, kao važna za grad i čitav region, uđe u sistem namenske industrije. Sud donosi svoje odluke, radnici se tome s pravom protive, ali lokalna samouprava ne može da ometa vršenje sudske vlasti. Sa svoje strane, mi smo sa Ministarstvom privrede samo tokom poslednja dva meseca mnogo učinili za nabavku obrtnih sredstava i sirovina. I nastavićemo da se borimo za opstanak fabrike, kako bi 500 zaposlenih imalo radna mesta - kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović.