KULTURNE ustanove u Zrenjaninu kao da postoje zbog davanja plata zaposlenima! Na ovo ukazuje istraživanje sociologa dr Nemanje Zvjera, koji je u okviru projekta Ministarstva prosvete i nauke, analizirao rad i finansiranje ovdašnjih ustanova kulture u poslednjih 15 godina, sa posebnim osvrtom na rad Kulturnog centra.

Impresivan je podatak da je od 133 lokalne samouprave u Srbiji, Zrenjanin među šest vodećih po izdvajanju za kulturnu oblast, značajno iznad republičkog proseka i međunarodnih standarda. Konkretno, između sedam i 10 odsto gradskog budžeta godišnje odlazi za kulturu, što se kreće od 270, pa čak do 315 miliona dinara. Problem je što najveći deo novca odlazi na zaposlene, odnosno za njihove plate, doprinose, socijalna davanja i putne troškove.

Pročitajte još: Zrenjanin ponovo domaćin najstarijeg festivala pozorišta

- Procent je u proseku iznad 75 odsto. Sigurno je, međutim, i veći jer nisu obuhvaćeni troškovi održavanja zgrada i objekata. To jasno pokazuje da sredstva koja se vode pod odrednicom kultura, samo simbolično završavaju u programskim aktivnostima, iako je to osnovna delatnost svake institucije - iznosi Zvijer.

Analiza rada KC pokazala je da u ovoj ustanovi disparitet između novca koji se ulaže u programe i svih ostalih troškova premašuje čak 80 odsto! Sami zaposleni priznaju da su svesni kako se njihov centar od kulturne, pretvario u socijalnu ustanovu, a ciframa to je ilustrovao programski direktor Vladimir Đurić.

- Bilo je perioda kada je KC za programe imao budžet od pet miliona, pri čemu smo uspevali da zaradimo još toliko kroz komercijalne aranžmane. Novac smo "upumpavali" u druge sadržaje i prednjačili u bogatstvu kulturne ponude u gradu, što u posednje vreme nije slučaj - predočava Đurić.

Pročitajte još: Zavičaji Pavla Ugrinova

Lokalna samouprava, naime, baš kao i ostalim ustanovama kulture, KC je pre dve godine zatvorila račun i centralizovala njegovo poslovanje, ostavila ga bez mogućnosti da raspolaže prihodima od ulaznica, tribina... Povremeno KC dobija po 200.000-400.000 dinara, a za svaki pojedinačni program mora da pripremi ugovor koji se prvo šalje na odobravanje gradskim čelnicima...

Ovo je poslužilo dr Zvjeru da zaključi kako birokratska procedura otežava planiranje i realizaciju programa KC. Ali, koči i komercijalizaciju, izlazak na tržište. Pa, zato, kulturni poslenici KC uglavnom dolaze na posao i čekaju dan za isplatu plate...

SREDNjOŠKOLCI KADROVI

U OSAM kulturnih ustanova u Zrenjaninu zaposleno je oko 300 radnika, 220 na neodređeno vreme. Zanimljiv je podatak da skoro njih 40 odsto srednju školu, a većina radi na administrativnim poslovima. U rashodima prednjači Narodno pozorište "Toša Jovanović", koje sa tri-četiri premijere godišnje dobija iz budžeta skoro 100 miliona dinara.