MIOMIR Dejanović Mi-Dej, učitelj OŠ “Svetozar Marković” u Vranju, izabran je kao jedini sa juga Srbije u Asocijaciju najboljih nastavnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije (ANNEXYU). Na javni poziv javilo se 92 nastavnika iz pet država sa prostora bivše zemlje, a njih 65 ispunilo je unapred uspostavljene i javno objavljene kriterijume da postane punopravni član ANNEXYU.

- Velika je čast naći se u prestižnom društvu najboljih nastavnika iz pet država regiona - kaže Miomir Dejanović Mi-Dej. - Organizacija pokušava da unapredi proces obrazovanja dece i mladih i stvori nove generacije mladih obrazovanih ljudi.

Dejanović je jedan od lanjskih dobitnika priznanja “Najbolji edukator Srbije”, a njegova metoda približavanja gradiva đacima kroz formu stripa, naišla je na brojne pohvale stručne zajednice. Novčani deo priznanja “Najbolji edukator Srbije” iskoristio je da objavi zbirku stripova pod naslovom “Da ti nacrtam”, u kojoj su se našli njegovi i radovi učenika.PROČITAJTE JOŠ - Kreativni učitelj iz Vranja sa đacima nacrtao magičnu knjigu


Inače, ideja o osnivanju ANNEXYU potekla je od Željane Radojičić Lukić iz Srbije i Vesele Bogdanović iz Makedonije, finalistkinja međunarodnog konkursa za najbolje učitelje “Global tičer prajz” i učitelja-ambasadora “Varki” fondacije sa područja EX YU. One su motivisale grupu preduzimljivih i kreativnih kolega iz regiona, a potom su tragali za istomišljenicima sličnih motivacija i inspiracija kako bi ih umrežili i na taj način jedni drugima bili nov podsticaj.


JEDNA KNjIGA MENjA SVET

ASOCIJACIJA se sada širi i od njenih članova zavisi kolika će snaga postati. Članovi ANNEXYU se vode mišlju Malale Jusufzai, pakistanske učenice i najmlađe dobitnice Nobelove nagrade za mir: “Zapamtite: jedna knjiga, jedna olovka, jedno dete i jedan nastavnik - mogu da promene svet”.