Obnavljaju freske iz 14. veka u Namasiji

Z. RAŠIĆ

06. 07. 2018. u 08:11

Nastavlja se uređenje manastirskog kompleksa Namasija kraj Paraćina. Crkvica zaštićena prošle godine, a sada se sanira unutrašnjost

Обнављају фреске из 14. века у Намасији

Restauracija fresaka rađenih u vizantijskom stilu

GODINAMA strpljivo radeći na zaštiti i očuvanju ostataka srednjovekovnog manastira Namasije u kanjonu Crnice, kod paraćinskog sela Zabrega, tamošnje Društvo za očuvanje tradicije "Petrus", polovinom juna započelo je još prošle godine najavljeni posao. Prikupili su novac, pa u unutrašnjosti paraklisa - male manastirske crkve, započeli konzervatorsko-restauratorske radove na autentičnim freskama iz 14. veka.

Ovaj veoma zahtevan posao izvode stručnjaci - slikari konzervatori Mirjana Jugović iz Beograda i Bojana Šarenac iz Kragujevca. Freske, oštećene vlagom i zubom vremena, koje su otkopane prilikom zidanja paraklisa sedamdesetih godina prošlog veka, posle restauracije i konzervacije biće spremne za prezentaciju. Kako ističe Jugovićeva, konzervatorske intervencije zasnovane su na stabilizaciji prisutnih mehaničkih oštećenja, a na površinama gde živopis nedostaje biće postavljen malter.

Vladan Vučković, dugogodišnji entuzijasta Društva "Petrus", kaže da su freske rađene u vizantijskom stilu, pripadaju moravskoj školi, a Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca uradio je projekat restauracije i konzervacije i dao saglasnost za izvođenje radova.

- Sredstva smo obezbedili 2016. i prošle godine nastupima na koncertima u 11 gradova Srbije, u akciji pod nazivom "Igrajmo za Namasiju", a pomogli su nam i naši prijatelji donatori, zaljubljenici u tradiciju i duhovnost zabreškog kraja i čitave petruške oblasti - kaže Vučković.

- Prošle godine, krajem leta, završili smo opsežne radove na zaštiti crkvice, a tu smo sredstva obezbedili učešćem na konkursu cementare "CRH Srbija". Uradili smo drenažu i hidroizolaciju objekta, zamenili kompletno krovnu građu i ponovo postavili autentičnu ćeramidu, ugradili nova vrata i prozore. Nakon te faze radova, restauracija fresaka bila je sledeća, a dalje planiramo, opet u saradnji sa kragujevačkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, izradu projekta za konzervaciju jedinog sačuvanog autentičnog mutvaka iz 14. veka u Srbiji.

Vučković objašnjava da je mutvak turska reč koja znači kuhinja, a zapravo je to visoka peć koja se nalazi u samom manastirskom kompleksu i koja je prilično dobro očuvana. Potom bi trebalo obezbediti i ostatke zidova, visoke do jednog metra, koji se ponegde već ruše.

Poslova na uređenju i zaštiti ima bar za narednih desetak godina, ali zabreško Društvo "Petrus", zahvaljujući čijoj upornosti sve više znatiželjnika i turista iz Srbije dolazi da vidi šta skriva kanjon Crnice, ne odustaje. Cilj im je da baš njihov kraj postane, u budućnosti, turistički biser Srbije, pogotovo što u kanjonu, osim Namasije, ima ostataka još desetak srednjovekovnih svetinja.

ZADUŽBINA VOJVODE CREPA

KOMPLEKS Namasije se nalazi nekoliko stotina metara uzvodno od Zabrege i pretpostavlja se da je zidan u vreme kad i manastir Ravanica. Vezuje se za vojvodu Crepa, a u 16. veku, tu su živeli monasi koji su obrađivali vinograde i bašte. Prilikom prošlogodišnjih radova otkopano je 11 skeleta za koje se veruje da su pripadali monasima, a koji su potom sahranjeni, prema propisima, u zajedničku grobnicu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Радован Јовчић

06.07.2018. 14:08

Веома лијепо. Чувањем прошлости чувамо себе и будућност.