Zrenjanin: Voda potopila direktora Vodovoda

Sl. PAŠIĆ

20. 06. 2018. u 06:28

Zbog gorućeg problema u Zrenjaninu smenjen prvi čovek JKP "Vodovod i kanalizacija". Država spremna da otkupi postrojenje ako se dokaže da kvalitetno radi

Зрењанин: Вода потопила директора Водовода

Novoizgrađena fabrika vode zvrji prazna

CEH problema oko izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu platio je (zasad) direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Ivan Dević. Ali ni posle odluke o njegovoj smeni nema nagoveštaja kada bi žitelji grada na Begeju mogli da dobiju zdravu "česmovaču".

Smenjivanju Devića, koji je do utorka slovio kao uspešan privrednik, a aktivnost JKP pod njegovim rukovodstvom laskavo ocenjivana od gradske vlasti, prethodila je sednica glavnog odbora zrenjaninskog SNS. Predsedavao je ministar Goran Knežević.

Knežević je još krajem 2016. najavio odgovornost zbog propusta u izgradnji fabrike vode. Ali tek je smenom Devića - koji je uoči sednice Skupštine grada podneo ostavku iz ličnih razloga, a odbornici ga preduhitrili odlukom o razrešenju - pokrenut ovaj proces, zbog kojeg su u Zrenjaninu tenzije dovedene do usijanja. Ispalo je da je Dević kriv što izgrađena fabrika vode mesecima stoji zaključana. A svima je poznato da on formalno i pravno nije učestvovao ni u jednom segmentu posla.

- Sada je cilj da za mesec-dva-tri, ili koliko već bude potrebno, u probnom radu dokažemo mogućnosti fabrike vode. Ne pada nam na pamet da kupujemo "mačku u džaku" - izjavio je gradonačelnik Čedomir Janjić, objašnjavajući da se Dević malo umorio i indirektno iznoseći rezervu da novoizgrađeno postrojenje može da preradi ugovorenu količinu vode.

Nešto ranije, Janjić je saopštio da je na sastanku u Vladi dogovoreno da ministarstva privrede i finansija, uz pomoć Agencije za imovinu RS, krenu u pribavljanje fabrike vode. Kako se shvatilo iz njegove izjave, država se sprema da otkupi postrojenje i zatim ga ustupi Gradu. To je potvrdio i Nenad Obradović, direktor tri beogradske firme koje čine konzorcijum "Sinertek" - investitora objekta, čije refernce treba da se dokažu u probnom radu.

Čedomir Janjić (levo) i Ivan Dević

- Najoštrije demantujemo sve netačne informacije koje se pojavljuju oko fabrike vode. Zrenjanin u njenu izgradnju nije uložio ni dinar. Nikakvi "penali" nisu traženi od Grada niti se plaćaju, a oprema je potpuno nova i nabavljena od renomiranih svetskih proizvođača - izjavio je Obradović.

BANKARI U PREGOVORIMA SA VLADOM

GRAD je konzorcijumu "Sinertek" ustupio 5,5 hektara zemljišta, na kojem je izgrađeno 19 objekata fabrike vode. U katastru, svi se vode da su podignuti bez odobrenja za gradnju?! Konzorcijum ih je stavio pod hipoteku i podigao banarski kredit za nabavku opreme. Sada su se bankari, kako saznaju "Novosti", uključili u pregovore s Vladom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gg

20.06.2018. 15:04

pa sto pijes gradonacelnice(koji cak nisi iz Zrenjanina) flasiranu vodu,kad ova nasa valja?