ZAHVALjUJUĆI javnim radovima, devet nezaposlenih sa evidencije NSZ dobiće posao u subotičkom Gerontološkom centru. U dva projekta, vredna 1,2 miliona dinara, na četiri meseca biće angažovane tri osobe sa invaliditetom za obavljanje poslova portira, magacionera i seoskog domaćina, dok će šest radnica pružati usluge gerontodomaćice i seoskog domaćina.

- Kontinuiranu saradnju sa NZS imamo od 2006, od kada su sprovedena 23 projekta u vrednosti 54 miliona dinara. Radnici angažovani na javnim radovima posle su i dobili posao - naglašava Nenad Ivanišević, direktor ustanove.

Već petu godinu zaredom na javnim radovima angažovana je Subotičanka Marina Dubravac i zadovoljna je.

- Uvek obavljam poslove koje mogu fizički da uradim, ne idem nikada preko granice sopstvenih mogućnosti - ističe Marina.

PROČITAJTE JOŠ - Počela realizacija sedam projekata za pomoć ranjivim kategorijama stanovništva

Iz subotičke Filijale NSZ kažu da je ove godine na javnim radovima bilo 29 projekata, preko kojih će se zaposliti 74 radnika, od kojih su 40 teže zapošljive kategorije, a 34 sa invaliditetom.

- Ne želimo da štedimo sredstva, već da smanjujemo nezaposlent, te su u toku još dva javna poziva - naglašava Zoran Martinović, direktor NSZ.


EVROPSKI NIVO

TRENUTNO je u Subotici stopa nezaposlenosti 14,7 odsto, a cilj je da se približimo evropskom proseku od deset odsto - najavljuje Martinović.