Počela realizacija sedam projekata za pomoć ranjivim kategorijama stanovništva

Beta

27. 05. 2018. u 20:43

Почела реализација седам пројеката за помоћ рањивим категоријама становништва
U Srbiji je, posle šestomesečne besplatne obuke i stručne pomoći udruženjima i firmama za socijalno preduzetništvo, započela realizacija sedam projekata, vrednih 40.000 evra

U Srbiji je, posle šestomesečne besplatne obuke i stručne pomoći udruženjima i firmama za socijalno preduzetništvo, započela realizacija sedam projekata, vrednih 40.000 evra, koje je bespovratno dodelila fondacija Unikredit banke, saopštili su danas predstavnici te banke.

Projekti su izabrani na konkursu Unikredit banke "Ideja za bolje sutra", sa ciljem da se podstakne zapošljavanje ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su žrtve trgovine ljudima, nasilja nad ženama, osobe ometene u razvoju i beskućnici.

Zapošljavanje tih teško zapošljivih grupa su pomogli i Fondacija Ana i Vlade Divac i Smart kolektiv preko udružnja građana za borbu protiv trgovine ljudima i nasilja nad ženama, "Atina", "Lice ulice "Vunena" i "Naša kuća", rekli su novinarima, koji su obišli vlasnike projekata koji su pobedili na konkursu, predstavnici Unikredit banke.

Unikredit banka i njena fondacija treću godinu za redom pruža podršku projektima za podsticanje socijalnog preduzetništva jer je to praksa u Italiji, matičnoj zemlji te banke.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košen rekla je da se ta fondacija 11 godina u Srbiji bavi humanitarnim radom.

"Najviše pomažeo preduzetništvo mladih, poljoprivrednika, samohranih majki i socijalnih kategorija stanovništva", rekla je Košen.

Dodala je da ta fondacija tri godine prati realizaciju projekata koje finansira kako bi pomogla da investicija ne propadne i da joj je cilj da se pomoć ne shvati, prvenstveno, kao humanitarna, već kao podrška za razvoj preduzetništva.

Udruženje "Atina" je dobijenu pomoć iskoristilo za unapređenje ponude, brenda i ambalaže u pekari "Bagel bejgl" u Beogradu koja je osnovana pre tri godine."Bespovratna pomoć će nam omogućiti i da sprovedemo profesionalnu praksu teško zaposlivih lica kako bi na tržištu lakše našli posao", rekla je direktorka "Atine" Marijana Savić.

Udruženje "Lice ulice", koje izdaje istoimeni časopis u Beogradu, novac koji je dobilo na konkursu iskoristilo je za onlajn platformu za prikupljanje sredstava od raznih fondacija i proširenje mreže prodavaca časopisa i u Novom Sadu.

"Polovinu zarede od prodaje časopisa i sredstva koja nam doniraju koristimo za pomoć beskućnicima i trenutno obezbeđujemo pomoć za oko 100 ljudi", rekla je koordinatorka programa Nikoleta Kosovac.

Prodavačica magazina "Lice ulice" Svetlana Petrović istakla je da je dugo bila bez posla i da joj je posao prodavca novina vratio dostojanstvo i uključio je u društvo.

Udruženje građana "Vunena" u Krepoljinu u opštini Žagubica zaposlilo je dvadesetak žena koje su pripremile kolekciju džempera i druge odeće za Sajam mode u Milanu koji je održan u februaru ove godine.

"U Milanu smo dogovorili nove narudžbine za Nemačku i učestvovanje na sajmu mode u Londonu u julu ove godine", rekla je osnivač udruženja, modni kreator Milica Bainović.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović rekao je da i lokalna smouprava pomaže socijalno preduzetništvo i da je prošle godine za podsticaj razvoja novootvorenih firmi i pomoć ranjivim grupama podelila bespovratno pet miliona dinara, a da je za ovu godinu obezbedila osam miliona dinara.

Firma "Hrono" u Leskovcu koja proizvodi mešano brašno za hleb koji se koristi za razne vrste dijeta i bezglutensku ishranu planira da sredstva dobijena na konkursu iskoristi za zapošljavanje šest-sedam invalida.

"Povećali smo poslovni prostor i proširićemo proizvodnju jer ima interesovanja da brašno izvozimo u inostranstvo", rekla je vlasnica te firme Valentina Bogdanović.

Udruženje za podršku osobama sa smetnjama u razvoju "Naša kuća" u Beogradu pokrenulo je projekat hidroponskog uzgajanja povrća u Mirjevu, uz pomoć vode i đubriva, a bez zemljiša i u zatvorenom prostoru, pod led osvetljenjem sa frekvencijama sunčevog svetla.

"Započeli smo proizvodnju japanskih salata i začinskog bilja za njihove restorane u Srbiji", rekla je direktorka udruženja "Naša kuća" Anica Spasov.

Dodala je da je zahvaljujući bespovratnoj pomoći nabavljena oprema i zaposleno nekoliko osoba ometenih u razvoju.

Istakla je da je cilj da se razvije posao i osnuje fond iz koga bi se finansirale osobe ometene u razvoju o kojima nema ko da brine posle smrti roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije