Svilajnac: Teški rančevi krive kičmu

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 05. 2018. u 08:05

Свилајнац: Тешки ранчеви криве кичму

Foto PS opštine

Centar za brigu o porodici sproveo sistematske preglede osnovaca u Svilajncu. Najčešća oboljenja su ravna stopala, skolioza...

RAVNA stopala, loše držanje i skolioza najčešće su bolesti svilajnačkih osnovaca. Od 1.600 đaka ravno stopalo ima 273 deteta, takozvano loše držanje 232, a skoliozu 118 osnovaca. Do ovih podataka došao je tim Centra za brigu o porodici, na čelu sa doktorom medicine Marijanom Vasić, koja je 20 dana radila sistematske preglede đaka gradske i osnovnih škola u selima.

Pročitajte još: Đački ranac i nadalje težak

- Deca nose ogromne rančeve, sede za kompjuterima i manje su aktivna u odnosu na ranije generacije, pa su loše držanje i deformiteti kičme logična posledica. Dosta je i gojazne dece, tridesetak odsto. Naša preporuka je da što ranije počnu da vežbaju, ranije će otkloniti loše navike i deformitete - ocenjuje doktorka Vasić.

Pročitajte još: Osnovci: Depresija i loše ocene put ka drogi

Vežbe za ispravljanje deformiteta kičmenog stuba i ravnih stopala sa đacima radiće fizioterapeutkinja Centra za brigu o porodici Jelena Radovanović. Ona kaže da su rekviziti već naručeni. U Centru će svakodnevno biti organizovane vežbe, dok će za đake iz udaljenih sela vežbe biti organizovane u njihovim sredinama dva puta nedeljno.

- Iako je Centar otvoren tek mesec dana, uradili smo veliki posao. Raduje me što je odziv dece bio veliki, čak 96 odsto osnovaca odazvalo se na sistematski pregled. Deca koja nisu bila u školi tog dana, zvala su nas i došla na pregled u Centar. Pošto znamo koji zdravstveni problemi muče naše osnovce, formiramo grupe za realizovanje vežbi - kaže vršilac dužnosti direktorka Centra za brigu o porodici Ivana Petrović.

BESPLATAN VRTIĆ

PREDSEDNIK opštine Svilajnac Predrag Milanović dodaje da će Korisnički centar organizovati besplatne specijalističke preglede za sve Svilajnčane. Pored lekara Doma zdravlja, biće angažovani i lekari Kliničkog centra Srbije.

- Jedan od programa Korisničkog centra, dnevni boravak za decu ometenu u razvoju, prebacićemo u Centar za brigu o porodici, jer ima više od 40 korisnika. Od septembra će biti otvoreni i besplatni vrtići za seosku decu. Prvom fazom biće obuhvaćena najveća sela, Kušiljevo, Crkvenac i Bobovo - kaže Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije