Decenija lekovitog kampa na Goču

G. ĆIROVIĆ

utorak, 10. 04. 2018. u 07:30

Деценија лековитог кампа на Гочу

Foto G. Šljivić

Tradicionalna letnja akcija saveza društava Srbije za borbu protiv dijabetesa. Za besplatan boravak dece u prirodi ponovo neophodna pomoć sponzora

TOKOM jula će na planini Goč, u organizaciji Saveza društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti, biti upriličeno deseto izdanje letnjeg kampa za edukaciju dece obolele od dijabetesa tipa jedan, a boravak u prirodi nadomak Kraljeva je besplatan za mlade na insulinskoj terapiji, uzrasta od 10 do 18 godina, iz gradova širom Srbije.

Pod budnim okom stručnog tima koji čine lekari, medicinski tehničari, psiholozi i volonteri, polaznici uče kako da žive sa svojom bolešću, da kontrolišu šećer i primenjuju terapiju, te da se pravilno hrane, bave sportom ili bilo kojom drugom aktivnošću a da to preterano ne utiče na njihovu glikoregulaciju.

- Uoči ovogodišnjeg kampa već prikupljamo sredstva, pa apelujem na potencijalne donatore, sponzore i ljude dobre volje da se uključe u našu akciju.

PROČITAJTE JOŠ - Goč: Netaknuta priroda

Svaka pomoć je dobrodošla i ne mora biti samo novčana, a zainteresovani mogu da se jave Savezu društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti ili našem društvu u Kraljevu, pozivom na telefonski broj 036 315 266 - kaže predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti iz grada na Ibru Miloranka Vasović.

Lane je na Goču je boravilo 75 mališana, od kojih se većina prvi put odvojila iz porodice.

- Dogovorili smo se da ćemo se ponovo videti ove godine - kaže jedanaestogodišnji Aleksa iz Kraljeva. - Kroz radionice smo naučili kako da pravilno kontrolišemo šećer, kako da održavamo glikemiju u normali i kako da regulišemo njena odstupanja.