Valjevo: Malignitet u vazduhu

B. PUZOVIĆ

sreda, 28. 03. 2018. u 08:15

Ваљево: Малигнитет у ваздуху

Ljubomir Radović, Foto B. Puzović

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović upozorava na aerozagađenje u gradu na Kolubari

TOKOM čitave prošle i u prva dva meseca ove godine, grad na Kolubari zauzima neslavno prvo mesto u Srbiji po količini štetnih materija u atmosferi. Posebno je alarmantan nalaz o povećanju broja malignih oboljenja izazvanih zagađenim vazduhom, koje je nedavno - u dva navrata - predstavio Savet za zdravlje grada Valjeva.

Pročitajte još: Vazduh u Srbiji tihi ubica

Uz ove tvrdnje, nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović podseća i na to da su tokom 2015. registrovana 84 nova maligniteta i 182 opstruktivne bolesti pluća.

Pročitajte još: Valjevo loš domaćin?

- Sve ovo nije bilo dovoljno da Skupština grada ozbiljno shvati i u dnevni red uvrsti moj predlog da se, za početak, usvoji bar zaključak o organizovanju javne rasprave povodom izvršavanja obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine i odgovarajućih planova o kvalitetu vazduha i zaštiti životne sredine grada Valjeva od 2016. do 2025. - kaže Radović. Radović podseća i na to da u Gradskoj upravi nema dovoljno stručnjaka za zaštitu životne sredine. Fond za te svrhe je lane najpre raspolagao sa 68,2 miliona dinara, a deo koji se odnosi na kvalitet vazduha iznosio je samo 12,6 procenata. Rebalansom budžeta, međutim, pomenuti iznos je smanjen na 47,6 miliona dinara.

- Na kvalitet vazduha je utrošeno tek 4,7 miliona - kaže Radović. - Očigledno, gradska vlast tokom proteklih 15 meseci nije ozbiljno ni načela obaveze iz planova o kvalitetu vazduha i zaštite životne sredine.


Nebo tik iznad grada na Kolubari, Foto D. Krunić

ZAKASNELI PODACI

- ZAVOD za javno zdravlje u Valjevu Gradskoj upravi uredno dostavlja mesečne izveštaje i ona ih objavljuje na internet stranici pod nazivom Zaštita životne sredine - kaže Radović. - Možemo, dakle, sa priličnom sigurnošću znati šta smo udisali tokom prošlog meseca, ali bi bilo dragoceno da smo bili upozoreni u realnom vremenu, pa da, na primer, izbegavamo izlazak na ulice...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije