Novi Sad: Gradiće 220 stanova

LJ. PRERADOVIĆ

14. 04. 2016. u 07:22

Gradska stambena agencija Novog Sada raspisala tender za projekat višespratnice na Novom naselju. Konkurs je otvoren do 4. maja, kada se otvaraju ponude

Нови Сад: Градиће 220 станова

ZA stambeno neobezbeđene Novosađane, gradiće se višespratnice, i u Ulici Momčila Tapavice bb na Novom naselju. Gradska Stambena agencija je raspisala konkurs javne nabavke za izradu urbanističko-arhitektonskog projekta, gde je planirano da se u fazama izgradi šest lamela.

Konkurs je, po rečima Ratka Rogana, direktora Stambene agencije, otvoren do 4. maja, a istog dana biće i otvaranje ponuda. Osnovni kriterijum za dobijanje ovog posla je najniža ponuđena cena.

- Plan je da se do ove godine izdejstvuje građevinska dozvola i da se parcela površine 12.000 kvadratnih metara podeli u pet-šest lamela - predočava direktor Rogan, šta sledi dalje. - Kada se taj posao završi, krenulo bi se sa gradnjom, i to u etapama, jedna po jedna lamela.

Predviđeno da se na pomenutoj lokaciji izgradi oko 220 stanova. U svakoj od lamela, čija će spratnost, kako se navodi u propozicijama konkursa, biti prizemlje plus četiri sprata, planirano je da bude od 30 do 35 stanova. Prosečna površina stana je minimum 50 kvadratnih metara, a teži se da bude 60 kvadrata.

Pomenuta parcela na Novom naselju ima direktan pristup Ulici Momčila Tapavice. Lokalitet je delimično opremljen uličnim instalacijama vodovoda i kanalizacije, kao i iličnim elektroenergetskim i toplifikacionim instalacijama.

VELIKO INTERESOVANJE Interesovanje građana je već sada veliko, a zainteresovani svakodnevno zovu i raspituju se za uslove. - Razumljivo je što je tako, jer će cene ovih stanova biti niže od tržišnih - ističe naš sagovornik.
- Biće, međutim, određeni prioriteti, a važno je istaći da ovi stanovi neće biti besplatni. Budućim stanarima, naravno ukoliko ispune uslove, ponudiće se ili da ih otkupe ili da plaćaju mesečnu zakupninu.

Osim projektno tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole, kako se navodi na sajtu Stambene agencije, potrebno je izraditi sve projekte instalacija, konstrukcija lifta i elaborate kao što su geotehničke i nosivosti tla, energetske efikasnosti i protivpožarne zaštite.

Radovi na višespratnici u Kisačkoj ulici 55, takođe namenjenoj stambeno neobezbeđenim Novosađanima, uveliko odmiču, i po rečima direktora gradske Stambene agencije, biće završena do kraja maja, kako je i planirano. Još međutim, nije poznato kome će stanovi biti dodeljeni, a grad će raspisati konkurs.

U ovoj višespratnici izgrađeno je 35 stanova, površine od 30 do 70 metara kvadratnih. Urađena su tri jednosobna površine od 25 do 33 kvadrata, 12 dvosobnih površine od 36 do 47 metara kvadratnih, i tri dvoiposobna od 45 do 57 kvadrata. Biće 17 trosobnih stanova površine od 55 do 83 kvadrata.

USLOVI ZA GRADNJU

Jedan od uslova koji uz dokaz o stručnosti, građevinci moraju da predoče i izvod iz kaznene evidencije, odnosno uverenje suda da pravno lice nije osuđivano za krivična dela iz oblasti privrede, životne sredine, primanje i davanje mita, kao i prevare. Uz to i izvod iz kaznene evidencije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, kao i iz evidencije MUP da zakonski zastupnik ponuđača takođe nije osuđivan za pomenuta krivična dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije