Nišlijka ulepšava obolele sugrađanke

D. ALIHODžIĆ

sreda, 29. 11. 2017. u 19:41

Нишлијка улепшава оболеле суграђанке
Jelena Đorđević bori se lepotom protiv bolesti. Besplatni tretmani za žene koje su ostale bez obrva, trepavica...

JELENA Đorđević, nesuđeni arhitekta i vlasnica kozmetičkog salona, već godinama ulepšava Nišlijke pa je rešila da pomogne i onim ženama koje su zbog bolesti izgubile ženske čari. Odlučila je da damama koje su ostale bez obrva tokom lečenja pokloni besplatno iscrtavanje obrva "japanskom tehnikom". Tretman traje nekoliko sati i može se primeniti tek kada se prestane sa zračenjem i hemoterapijom.

Ni pet godina posle zračenja i hemoterapije Nišlijki Leli S. (54) nisu izrasle nove obrve i trepavice što joj je teško padalo jer je navikla da uvek bude doterana.

PROČITAJTE JOŠ - Svaki deseti na bolovanju zbog tumora

- Srećna sam što svi rezultati pokazuju da sam se izlečila i što mi je ponovo izrasla kosa. Međutim, nedostaju mi moje trepavice i obrve. Možda mnogi to neće razumeti ali ove "japanske" obrve za mene predstavljaju novu fazu u životu - kaže Lela koja je prezadovoljna svojim "novim" izgledom.

Jelenin salon je već dva meseca mesto za ulepšavanje ali i kutak gde žene mogu podeliti svoju "muku". Posle šoka od saznanja da je bolesna pa mukotrpnog lečenja sledi povratak u "normalan" život.

- Posle osam hemoterapija i 25 zračenja srećni ste što ste živi ali je u prirodi da težite da se što pre vratite u normalu. Sećam se da mi je kosa počela da opada posle druge hemoterapije. Trebalo je skupiti hrabrost i obrijati je. Prvo sam plakala a onda uzela brijač i završila s tim. Htela sam da to sama uradim, nisam mogla da odem kod frizera. Na takve stvari te niko ne pripremi - kaže A. M. (30), koja se uspešno bori sa rakom dojke. Kosa joj sporo raste tako da još nosi periku, ali će zato dobiti "nove" obrve.

PROČITAJTE JOŠ - Broj obolelih od tumora u Srbiji raste, ali nema epidemije

- Mnogo priča sam se naslušala i zaista su ove žene heroji. I ne samo one već i njihovi najbliži, jer bolest je iscrpljujuća za sve. Zato mi nije teško da odvojim vreme za njih i da im dam podršku da nastave da se bore - kaže Jelena kojoj nije potrebna reklama, već želi da pokaže da ove žene nisu same.

- U početku su stidljivo zvale i samo se raspitivale. Teško im je bilo da zakažu ali se "dobar glas" pročuo i sada su hrabrije - kaže Jelena, i ističe da je tokom rada potrebno više strpljenja i pažnje jer su osetljivije na bol.

DEPRESIJA I ODBAČENOST

MIROSLAV Milinović, diplomirani psiholog i psihoterapeut, kaže da je svaka bolest sama po sebi veoma ozbiljan problem, a ako sa sobom još i povlači telesne promene može za posledicu da ima i ozbiljne psihičke prombleme.

PROČITAJTE JOŠ - APEL ZA POMOĆ: Profesorki jedini spas operacija u Turskoj

- Najozbiljnija promena je narušavanje fizičkog izgleda, naročito kod žena. Gubitak atributa ženstvenosti može dovesti do dodatnog doživljaja odbačenosti i depresije. U zapadnim zemljama se o tome vodi računa pa žena uz prepisanu hemoterapiju obavezno dobija periku i tretman psihoterapeuta - kaže Milinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

30.11.2017. 01:06

Dok smo ziveli u Detroitu, Amerikanac, nas covek, zavrsio boglsoviju u Srbiji, inace bio programer, mi kaze da ide po bolnicama i ulepsava poslednje dane ljudima koji dosli do kraja. Nije bitno da li ej katolik ili pravoslavac, baptista, protestant, niko ne pravi problem. Svako nesto ulepsava.