Evropa i Rusija jedu jabuke iz Kupusine

V. M. SIMIČIĆ

08. 09. 2017. u 20:01

Европа и Русија једу јабуке из Купусине

Atila Hodovanj i Robert Rekeće u modernom voćnjaku

Voćari iz Apatinskog atara trljaju ruke od izvoza svojih proizvoda. Otkupljivači daju 13 dinara za kilogram, duplo više nego lane

IZVOZ jabuka u zemlje Evropske unije Kupusinci vide kao dobru šansu za dalja ulaganja u voćarstvo i razvijanje sela. Ovo selo, u Apatinskom ataru, raspolaže sa oko 200 hektara jabuka sorti greni smit, ajdared i delišes. Tokom ove sedmce iz Kupusine je otpremljeno više od 50 tona industrijske jabuke što voćari ocenjuju dobrim početkom sezone.

Međutim, pretežno je stari zasad sa malo zaštitnih protivgradnih mreža. Kako je ove sezone rod prepolovljen, jer su mnogi voćnjaci potučeni gradom, pa i sušom, otkupljivači će plaćati 50 odsto skuplje po kilogramu jabuke.

Voćnjak Atile Hodovanja ima nešto više od dva hektara prvoklasne jabuke i jedan je od retkih koji ima mrežnu zaštitu.

PROČITAJTE JOŠ - Sve što rodi, ide u Rusiju

- Od proizvodnje jabuka živi skoro pola sela. Domaće tržište je malo, a konkurencija velika. Za nas je spas izvoz jabuka u zemlje Evropske unije, ali i zahtevno rusko tržište - kaže Hodovanj, proizvođač jabuka iz Kupusine.

Dodaje da za ovdašnje kupce ostaje jabuka druge klase, koja se prodaje po tržnicama. Za rusko tržište iz njegovog voćnjaka ove godine biće spremno sedam tona jabuka prve klase. Lane su Rusi pojeli 1.000 tona jabuka ekstra kvaliteta koje su stigle iz Kupusine.

- Poslednju deceniju još nijedna kupusinska jabuka nije povučena sa ruskog tržišta. Rusi traže ekstra kvalitet, nešto poput "klasa iznad najbolje klase". Jabuke sa moje plantaže su pred berbu, ali još malo ću čekati da dobijem bolju cenu - optimističan je Hodovanj.

Otkupljivači kažu da je ovogodišnja cena od trinaest dinara za kilogram industrijske jabuke duplo veća od one koju su proizvođači dobijali lane.

PROČITAJTE JOŠ - Jabuka crvena ali – iznutra!

- Bavimo se proizvodnjom jabuka na nešto manje od tri hektara, ali i izvozom pretežno u Austriju. Jabuke mogu biti unosan posao, ali zahtevaju mnogo truda i rada. Kupusinske jabuke industrijskog klaliteta u inostranstvu uglavnom završavaju kao podloga za bistre i mutne sokove i više nam se isplati da je tamo plasiramo - kaže Rekeće Robert, koji ima porodičnu firmu za izvoz voća i povrća preko petnaest godina.

I POVRĆE TRAŽENO

OSIM unosnog posla sa jabukama, Robert Rekeće otkupljuje šargarepu i razno povrće koje izvozi u Hrvatsku, Slovačku i Sloveniju.

- Pored ljudi iz agrara u Bačkoj, već godinama uspešno sarađujem sa voćarima i povrtarima iz Moravičkog okruga, naročito poljoprivrednicima oko Čačka. Ove godine očekujem takođe dobru cenu, a samim tim i sezonu - kaže Robert.

PROČITAJTE JOŠ - Čepurin: Izvoz srpskog agrara u Rusiju povećan dva puta


SUŠA ODREDILA CENU

MEŠTANI Kupusine bave se proizvodnjom jabuka duže od 30 godina, a izvoz je jedina alternativa, jer su sa raspadom bivše SFRJ izgubili i veliko tržište.

- Da nam se ne isplati ne bi ni davali jabuke u izvoz. Svako ima neku svoju računicu, koja se ne razlikuje mnogo od godine do godine. Kako je ove sezone rod prepolovljen, jer su mnogi voćnjaci potučeni gradom, pa i sušom, duplo veća cena za kilogram industrijske jabuke je više nego obećavajuća - zaključuju Hodovanj i Rekeće.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije