SKUPO DRŽAVNO ZEMLJIŠTE: Žive u Čantaviru a oru u Đurđinu

J. Lemajić

30. 08. 2017. u 15:00

СКУПО ДРЖАВНО ЗЕМЉИШТЕ: Живе у Чантавиру а ору у Ђурђину
Subotički poljoprivrednici nezadovoljni uslovima zakupa državnog zemljišta. Zbog komasacije dobili njive udaljene i po 10 kilometara

UMESTO u svom selu, poljoprivrednici iz Čantavira, koji uzimaju u zakup državne oranice u subotičkom ataru, traktore će voziti ka njivama u Bikovu, Žedniku i Đurđinu, jer ovogodišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta nisu dobili zemlju u svojoj katastarskoj opštini.

Nevolja je što je Čantavir jedina KO u Subotici, gde je još ranije urađena komasacija, a zakon o restituciji kaže da se jedino iz komasacione mase zemljište može vraćati, tako da do okončanja tog procesa, državno zemljište ne može biti izdato u zakup po pravu prečeg.

Poljoprivrednici iz Čantavira, koji su ispunili propisane uslove za zakup državnih njiva, dobili su parcele u okolnim mestima, udaljenim i do desetak kilometara.

- To sa sobom nosi i dodatne troškove, jer su njive dosta udaljene od naših. To povlači veće izdatke za gorivo, amortizaciju... - ističe meštanin sela Gabor Domonkoš. - Kako ulazimo u kasnu jesen, a atarski putevi nisu uređeni, imaćemo problema i da stignemo do samih njiva. Pa, kome da se obratimo, ukoliko dođe do kvarova na mehanizaciji? A, o potrebi za više vremena za obavljanje poslova u polju i da ne govorimo.

Poljoprivrednici negoduju i to što se sa programom zakupa skoro 16.000 hektara državne zemlje kasni više od pola godine. Nešto više devet hiljada hektara izdato je stočarima po početnoj licitacionoj ceni od 205 evra u proseku, dok će se ostatak naći na licitaciji u oktobru.

- Ratari su kulture skinuli u julu i od tada niko nije smeo da uđe u njive, koje su sada u korovu do kolena. Svi mogu da izađu i da vide kako izgledaju državne njive - dodaje Daniel Kovačić iz Male Bosne. - Licitacije preostalih oko 6.000 hektara po ovom programu neće biti do novembra i pitamo se koliko će koštati da se te njive dovedu u red i koliki će uopšte biti prinosi.

Još jedan razlog za nezadovoljstvo je što su oranice date pod zakup na godinu dana, što dodatno otežava posao.

- Postavlja se pitanje da li nam se uopšte isplati da ulažemo u jednu sezonu, jer nas više košta da zemlju dovedemo u red, nego što će biti prihod od prinosa - ističe jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika.

PETICIJA PROSLEĐENA MINISTARSTVU

- MOŽDA nije u redu da se zemlja daje u zakup na godinu dana, jer to sa sobom nosi određene nedostatke, ali to ne određuje lokalna samouprava, nego država. Isto je i sa zemljištem u Čantaviru - objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. - Država je vlasnik poljoprivrednog zemljišta, a lokalna samouprava je tu da njene zahteve ispuni. Čantavirci su Gradskoj upravi u Subotici predali peticiju, koja će biti prosleđena resornom ministarstvu.


PROČITAJTE JOŠ:
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije