Јединци на мети педофила

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

уторак, 29. 08. 2017. у 14:02

Јединци на мети педофила

Фото Љ. П.

Малолетници, подједнако девојчице и дечаци, највише сексуално злостављани. Случајеви насиља над децом најбројнији у кругу породице, а најчешће то чини отац

НА мети педофила подједнако су и девојчице и дечаци, а највише случајева сексуалног злостављања забележено је међу децом узраста седам, осам година и пубертетлија, између 14 и 15 година. Овакви случајеви насиља над малолетницима најбројнији су у кругу породице, а најчешће је починилац отац, у мањем броју - мајка или пак неко други.

До ових узнемирујућих података дошли су стручњаци Центра за социјални рад кроз, због чега су покренули пројекат "Превенција и препознавање сексуалне злоупотребе деце", који финансијски подржава Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Пројектом ће у октобру и новембру бити обухваћено 26 осмолетки у периферним местима општина у Јужнобачком округу, а интерактивне радионице су намењене ученицима другог разреда основних школа. Овим превентивним програмом биће обухваћено око 800 ђака.

- Највише случајева сексуалног злостављања је у школском узрасту и зато смо се базирали на ову групу - објашњава Љиљана Ристић, координатор пројекта у градском Центру за социјални рад. - Сматрамо да је њихов узраст најприкладнији да им се објасни шта је сексуално злостављање, коме да се евентуално обрате за помоћ. Деци се предочава да не треба да трпе и ћуте, већ све треба да пријаве.

Објашњавајући због чега деца не реагују, наша саговорница каже да сексуалну злоупотребу родитеља не доживљавају као нешто неморално, већ саставни део породичног живота.

"ПАПУЧА" ЈЕДАН педофил је полни орган назвао "папуча", дете је помињало ту реч, али је требало времена да би се одгонетнуло шта, заправо, значи. Забележен је и случај деде, који је сексуално злостављао унуче. Претходно је то чинио и дететовом оцу у његовим млађим данима, али је овај ћутао и трпео. Али, када се судбина поновила, отац није заштитио своје дете!

- Деца жртве се уплаше претњи да су то тајне које никоме не смеју да причају, да више неће видети мајку, и у таквим ситуацијама буду блокирана. Нашим радом желимо да им кроз час одељенског старешине, у присуству учитеља, предочимо опасности које постоје, али и да увек треба да пријаве, ако им се тако нешто догоди - поручује Ристићева. - Чињеница је, пак, да биолошки очеви чешће сексуално злостављају децу, него што то чини очух. Међу педофилима је више образованих, често се то дешава у породицама где је само једно дете. Често се дешава да мајка не верује у таква сазнања. Неке негирају, друге се одмах одлуче на развод, а ми процењујемо колико други, односно ненасилан родитељ има капацитета да настави сам бригу о детету. Уколико мајка не реагује, дете се одмах издваја из породице.


ЕДУКАТИВНИ МАТЕРИЈАЛ

РАДИОНИЦЕ трају један школски час, а Педагошко-психолошкој служби школе дају се стручни савети о начину на који ће поступати у случају да се посумња на злостављање било ког ученика. Пројекат спроводи специјализован тим, са два психолога и педагогом.

- Пројекат је конципиран уз сагласност Градске управе за образовање, са употребом прикладног едукативног материјала "Кико правила", а у контексту кампање Савета Европе да се заустави сексуално насиље над децом, као и националне стратегије за превенцију сексуалног злостављања у систему образовања.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације