Прво гвардија па - галопери

Д. НОВКОВИЋ

уторак, 29. 08. 2017. у 16:29

Прво гвардија па - галопери

"Гвардија" на лањским "Љубичевским коњичким играма" Фото Д. Новковић

Пратећи програм овогодишњих "Љубичевских коњичких игара". Диригује Стефан Зекић из београдског Народног позоришта

ПРАТЕЋИ програм овогодишњих "Љубичевских коњичких игара" 30. августа ће отворити пожаревачки симфонијски оркестар "Гвардија", који је "ватрено крштење" лане имао управо на овој манифестацији.

Под диригентском палицом Стефана Зекића из београдског Народног позоришта, оркестар ће извести најпознатије композиције из области класичне, староградске и филмске музике, а представиће се још дуо флаута Нора Стошић и Марија Милић, мецосопран Теодора Димитријевић, сопран Марта Благојевић, баритон Никола Микић, Александра Јовић на мандолини и мастер џеза, саксофониста Предраг Пауновић који ће извести познату композицију "Пинк Пантер".

Оркестар "Гвардија", који броји 40 музичара, делује у оквиру Центра за културу и у свом саставу има гудачку и ритам секцију, те дуваче, бубањ, клавир, бас гитару...

- После прошлогодишњих "Љубичевских коњичких игара", у више наврата смо наступали и ван Пожаревца, представљајући свој град на најбољи могући начин - каже уметнички руководилац Теодора Димитријевић, подсећајући на то да овај оркестар наставља традицију "Књажевско-сербске банде" из Прве гардијске јединице која је 1830. у Пожаревцу формирана по наредби кнеза Милоша Обреновића.

Тада је то био први професионални оркестар у Србији, чији репертоар су чинили војнички маршеви и традиционална српска музика. Лане је та традиција обновљена, а "Гвардија" је већ на првом наступу доживела овације због маестралног извођења Брамсове "Мађарске игре", Бизеове "Хабанере", Монтијевог "Чардаша", те "Марша на Дрину" и "Свиленог конца". Публику су, међутим једнако одушевиле и нумере из филмова под називом "Ратови звезда", "Кум", "Пирати са Кариба"...

Теодора Димитријевић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације