ПРОКУПЉЕ - Временске (не)прилике које су током последња три месеца карактеристичне за готово читаву Србију, за разлику од других пољопривредних култура, нису нанеле штету грожђу, одосно засадима винове лозе у "Топличким виноградима" који се налазе у овдашњем селу Гојиновац и заузимају 35 хектара.

- Берба раних сорти, шардоне и совињон-бели, започеће средином наредног месеца и очекујемо да овогодишњи род достигне 120.000 килограма квалитетног грожђа - каже менаџер винограда Драган Ковачевић, напомињући и то да је априлски мраз умањио планове и до 40 одсто.

Иначе, како је истакао заменик председника прокупачке локалне самоуправе Мирољуб Пауновић, захваљујући подстицајним мерама и субвенцијама ресорног министарства, засади винове лозе на подручју Прокупља се сваке године повећавају.

- Домаћинима који желе да се баве овом граном воћарства, држава надокнађује део трошкова за набавку лозних калемова и носача, те припрему и анализу земљишта, односно куповину опреме - изјавио је Пауновић, нагласивши да се тренутно на територији општине под виновом лозом налази готово 200 хектара.