Дропље се спасле од ватре

А. ЂУРАН

уторак, 29. 08. 2017. у 06:32

Дропље се спасле од ватре

У гашењу ватрене стихије учествовали и мештаниФото Фејсбук

Велики пожар у Атару Мокрина проширио се и на специјални резерват са ретким птицама. Друга велика стихија захватила око 1.000 хектара. Сумње у људски фактор

Пожар који је захватио око 1.000 хектара мокринског атара, у недељу после подне, проширио се и на део Специјалног резервата "Пашњаци велике дропље", који заузима око 6.700 хектара и једино је станиште дропљи у Србији, а међу реткима у свету.

- Ове године ово је други велики пожар на пашњацима велике дропље. Први је био у марту, када је захватио мање површине. Штета је велика за све биљне и животињске врсте у резервату. На сву срећу дропље су прелетеле и склониле се од ватре у други део пашњака, где, иначе, зимују. У делу резервата, који је у недељу изгорео, дропље је требало да буду још 15 до 20 дана. То су делови где се гнезде. Тренутно се у резервату налази 11 ретких птица - 10 женки и један млади мужјак - сазнајемо од Аните Сучић, чланице Удружења "Велика дропља".

Пожар се проширио из сајанског атара и захватио трску, ниско растиње и траву, која брзо и лако гори.

- Тачан узрок пожара још се не зна. Претпостављамо да је људски фактор у питању. Иако је забрањено палити биљне остатке на њивама и на отвореном, увек има неодговорних, који се оглуше. На високој температури, каква је била у недељу, и уз појачан ветар, пожар се изузетно брзо проширио - наводи Бранислав Малетин, командир Ватрогасно-спасилачке јединице.

Горан Думитров, председник МЗ Мокрин, тврди да је пожар последица људског немара.

- Ватра није избила сама од себе. Баш у овом делу атара, из правца Сајана и Јазова, сваке године дешава нам се неколико пожара. Од ватре смо успели да одбранимо три салаша на овом потезу, као и Сабирну станицу НИС. Помогли су са њиховим људством и возилима - објашњава Думитров.

У гашењу ватрене стихије учествовало је петнаестак ватрогасаца са пет возила. Осим Ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а, помогли су и чланови добровољних ватрогасних друштава из Руског Села, Сајана и Мокрина. У локализовању пожара било је потешкоћа, јер само место захваћено ватром има пуно рупа, природних неравнина и нема путева.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације