NA nedavnom sedmodnevnom kampu u golbalu koji je održan u Kragujevcu boravili su golbalisti iz cele Srbije. Ovoga puta, kamp na kome se trenirao ovaj sport koji je lična karta slepih i slabovidih osoba, imao se cilj - usavršavanje taktike. Sedamnaestoro učesnika kampa je bilo smešteno u SC „Iskra“ specijalizovanom objektu za smeštaj sportista sa invaliditetom, jedinim takvim u Srbiji. Upravo je ustanova koja vodi brigu o SC „Iskra“, a to je SC „Park“ iz Kragujevca omogućila boravak u Kragujevcu.

Najmanje što možemo da učinimo je da omogućimo da jednom godišnje slepe i slabovide osobe koje se bave golbalom budu naši gosti u Kragujevcu. SC „Iskra“ je njihov dom, a i dom svih sportista sa invaliditetom.“ – objasnio je upravnik SC „Iskra“, gospodin Goran Nikolić, koji je i sam osoba sa oštećenog vida.

Pored smeštaja i ishrane u SC „Iskra“, najmodernijem objektu za osobe sa invaliditetom u Srbiji, učesnici kampa su imali na raspolaganje sve objekte SC „Park“: Halu sportova „Gordana Goca Bogojević“, otvorene i zatvorene bazene i atletski stadion.

Prezadovoljni smo uslovima koje je domaćin obezbedio. Mislim da će SC „Iskra“ biti naša stalna destinacija za pripreme i kampove. I ne samo za golbaliste.“ – rekao je Dejan Ivanović (45), direktor kampa i predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Kruševca.

ŠTA JE GOLBAL? CILj ove igre je kotrljanjem ubaciti loptu u protivnički gol i pri tome ne primiti gol. Golovi su široki koliko i teren. Timovi imaju po šest igrača. Lopta je ispunjena praporcima koji omogućuju igračima da prate njeno kretanje, a igrači nose poveze preko očiju da bi bili u ravnopravnoj poziciji, tj. da ne bi videli ništa. Utakmica traje 14 minuta - dva poluvremena od po sedam minuta sa pauzom između njih od tri minuta

Sa dobrim uslovima u Kragujevcu, ali i odnosom trenera i igrača prema zadacima, prezadovoljan je bio legendarni Dragan Sremčević (54), po mnogima najbolji golbalista prošlog veka.

Smatram da je sjajna stvar da smo u poslednjih sedam meseci održali četvrti golbal kamp i to u različitim gradovima (Leposavić, Kruševac, Karataš, Kragujevac). Na taj način promovišemo ovaj naš nekada trofejni sport, najtrofejniji paraolimpijski ekipni sport. Održavamo kontinuitet zajedništva naših reprezentativaca, kontinuitet uigranosti, kontinuitet animacije novog trenerskog kadra i kontinuitet posvećenosti cilju – da ovaj sport bude ponovo perjanica sporta osoba sa invaliditetom“. - analizirao je Dragan Sremčević.

Kao i do sada, sadašnji i bivši studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, aktivno su učestvovali u realizaciji aktivnosti, pre svega u treningu i personalnoj asistenciji. Inače, od ranije je poznato javnosti da ovaj fakultet prednjači u ovom delu sveta po posvećenosti problematike sporta osoba sa invaliditetom.

Ovo je meni treći golbal kamp ove godine. Zavolela sam ovaj sport, pa pored treninga koje sprovodim, obučavam se i za sudiju. Boravci na ovakvim kampovima su neophodni da bi teorija koju dobijamo na fakultetu imala smisla. Zahvalna sam svom fakultetu što omogućava svojim studentima ovakav način stručne prakse.“ – rekla je Jelena Šućur (24), student master akademskih studija na Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Doljevčanin Stefan Stevanović (23), koji je slep od rođenja, igrao je golbal još u Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Sada trenira u golbal klubu „Nais“ iz Niša u kome je i kapiten. Na naznake trenera Dragane Sremčevića da će biti pozvan na neku od jesenjih turnirskih akcija reprezentacije Srbije, ovaj mladi intelektualac i jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, ne želi da preterano komentariše.

Moje je da nastavim da treniram, moram još mnogo da napredujem. Uživam u treninzima, a golbal obožavam. Eventualni nastup za najjaču nacionalnu selekciju bih komentarisao tek ako do njega dođe.“ – objasnio je skromno Stefan Stevanović.

Inače, na kampu je učestvovalo četvoro učesnika sa juga Srbije. To su: Milan Petrović, Stefan Stevanović, Tamara Miloradović i Stefan Mićićelović.

Učesnici kampa:

Dejan Ivanović, trener, direktor kampa (Sportski savez osoba sa invaliditetom, Kruševac)

Dragan Sremčević, trener, (Golbal klub „Mladost“, Beograd)


Jelena Šućur, trener (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Sportski savez osoba sa invaliditetom, Kruševac)


Tamara Miloradović, trener (Golbal klub „Nais“, Niš)


Stefan Mićićelović, trener (Golbal klub „Nais“, Niš)


Miroslav Topalov Danilov, igrač (Golbal klub „Mladost“, Beograd

Nemanja Radaković, igrač (Golbal klub „Mladost“, Beograd)

Stefan Stevanović, igrač (Golbal klub „Nais“, Niš)


Džavit Krujezi, igrač (Golbal klub „Nais“, Niš)


Milan Petrović, igrač (Golbal klub „Nais“, Niš)


Luka Bulatović, igrač (Golbal klub „Mladost“, Beograd)


Miloš Selaković, igrač (Golbal klub „Mladost“, Beograd)


Uroš Veljković, igrač (Sportski savez osoba sa invaliditetom, Kruševac)


Darko Marisavljević, igrač (Sportski savez osoba sa invaliditetom, Kruševac)


Sandra Aleksić, igrač (Sportski savez osoba sa invaliditetom, Kruševac)


Dragan Stanojković, igrač (Golbal klub „Mladost“, Beograd)


Predrag Marković, igrač (Savez slepih, Čačak)