Pod Bukuljom dogodine i prerada voća

B. CARANOVIĆ

05. 06. 2017. u 06:01

Под Букуљом догодине и прерада воћа

Foto Udruženje malinara Srbije

U Aranđelovcu ima oko 100 hektara pod malinama, a na svakom desetom je organska proizvodnja. Za opštinske subvencije od 80.000 dinara lane se prijavilo 708 gazdinstava

TERITORIJA opštine Aranđelovac obuhvata i 18 sela u kojima je oko 100 hektara pod malinama, a na svakom desetom se primenjuje organska proizvodnja. Istovremeno, veliko interesovanje za sadnju starih srpskih sorti vilamet i meker sada je još veće nego lane, pa je - uz opštinske subvnecije od 80.000 dinara po konkursu - oformljeno i Udruženje malinara koje domaćinima uliva nadu u siguran plasman roda.

Ali iz pomenutog udruženja poručuju da će od naredne godine aranđelovački malinari čuvene crvene plodove moći i da prerađuju. Trenutno se, posredstvom Regionalne agencije u Kragujevcu, radi projekat koji finansira švajcarska vlada - za nabavku linije za preradu malina, te ostalog jagodičastog voća. Postrojenje će biti u sklopu Udruženja malinara, pa će od iduće godine zainteresovani u aranđelovačkoj opštini moći da konkurišu i za ove poslove.

Prema rečima zamenika prvog čoveka lokalne samouprave u gradu pod Bukuljom i predsednika Udruženja malinara Miladina Jakovljevića, lane se za subvencije u nabavci sadnica za maline javilo 708 gazdinstava, dok ih se ove godine očekuje više od hiljadu. Kaže, isto gazdinstvo može da se prijavi za više subvencija, jer se one odnose na sadni materijal, nabavku mehanizacije, subvenciju poljoprivrednog kredita, organsku proizvodnju...

IPAK ISPLATIVO - NAJTEŽA je prva godina, kada se ulazi u posao gajenja malina, jer je, osim nabavke sadnica, neophodno i pripremiti zemlju, te nabaviti sistem za navodnjavanje - kaže Miladin Jakovljević. - Za 10 ari pod malinama, što je 1.200 sadnica, ulog iznosi 2.500 evra. Posle prve berbe se očekuje oko 800 grama po sadnici, a svake naredne se rod povećava, do maksimuma od 1,6 kilograma po sadnici.

- Konkurs je otvoren do 15. jula a već se prijavilo više od 400 zainteresovanih - kaže Jakovljević. - Očekujemo još veće interesovanje poljoprivrednika, pa nas ne bi čudilo da se i Aranđelovac svrsta u nove malinarske lokacije.

Maline se, inače, sade u proleće i jesen, ali je ova potonja sadnja mnogo značajnija za proizvođače.

- Na kvalitet roda presudno utiče priprema zemljišta, ali i vremenske prilike, pa je tako sneg u aprilu smanjio ovogodišnji rod, možda čak i za 40 odsto u odnosu na lane - precizira sagovornik "Novosti".

- Ipak, prema prvim informacijama, otkupna cena će se kretati od 200 do 230 dinara po kilogramu, a našim uzgajivačima posebno ide u korist to što je u Poljskoj, koja nam je direktna konkurencija, smanjen rod, takođe zbog loših vremenskih prilika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije