Čajetina za primer

N. JANKOVIĆ

01. 06. 2017. u 18:55

Najavljen početak izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

Чајетина за пример

Izgled budućeg postrojenja u naselju Obudojevica Foto SO u Čajetini

IZGRADNJA postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) na Zlatiboru počeće u julu, a građevinski radovi na ovom objektu od neprocenjive važnosti za zaštitu i očuvanje životne sredine biće završeni do kraja godine.

U toku je izrada projekta za izdavanje građevinske dozvole, na tenderu su već izabrani izvođači radova, dok je sličan projekat koji je trebalo da bude realizovan u Užicu, i to o trošku države, propao zbog neodgovornosti lokalne vlasti.

- Počela je eksproprijacija zemljišta, utvrđen je javni interes Republike Srbije da se gradi, pa na teren uskoro izlaze građevinci iz konzorcijuma koji čine slovenačka kompanija "Hidroinženjering", beogradski "Beohidro" i užičko "Jedinstvo" - objašnjava predsednik opštine u Čajetini Milan Stamatović, navodeći i to da će, po završetku ove građevinske sezone, uslediti radovi u unutrašnjosti objekta.

Realizacija najvažnijeg projekta u oblasti zaštite životne sredine u užičkom kraju je, inače, započeta lane. Pre toga, lokalna samouprava u Čajetini je konkurisala za nemački kredit koji vraća država, ali je novac - oko 15 miliona evra - dobilo Užice. Nažalost, neodgovornost tamošnje vlasti je dovela do toga da najvažniji posao za grad na Đetinji jednostavno padne u vodu.

Zbog neispunjavanja obaveza, Užice je prokockalo šansu da o tuđem trošku izgradi postrojenje, novac je preusmeren u Vranje, a reka Đetinja je ostala jedini "kolektor" fekalija i otpadnih voda za 70.000 ljudi. I, za propast posla decenije u Užicu niko nije odgovarao...

Istovremeno, u Čajetini su bili prinuđeni da tragaju za drugim rešenjem. Štaviše, ostvarili su ono što druge sredine u Srbiji nisu kadre - posao sada finansiraju iz sopstvene kase, uz donaciju iz Slovenije.

Konkretno, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru će koštati četiri i po miliona evra. Veći deo novca obezbeđuje lokalna samouprava, a milion i po je donacija slovenačke vladine agencije CMSR.

Kada postrojenje u naselju Obudojevica 2019. počne da radi, rešiće problem otpadnih voda za 20.000 stanovnika, a u sledećoj fazi kapacitet će biti povećan za još 10.000 korisnika komunalne infrastrukture. Sve ovo, kažu, garantuje da će Zlatibor za dve godine biti u stanju da prerađuje sve otpadne vode.

A, kada je reč o Užicu - posle prokockanog poklona "teškog" 15 miliona evra - još nema naznaka da će izgradnja centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda početi u dogledno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

drf

01.06.2017. 22:12

Navijam; a navikao sam da strepim dok ne vidim viziju pretočenu u ovaj svet.Nadam se da se neće ništa pomrsiti.

Sramatovic-Gondolin

04.06.2017. 09:09

Kako do sada nije izgradjen ovaj objekat. Da li Gradonacelnik cekao gondolu da bi nadgledao radove na precistacu..