Zaziru od zračenja u komšiluku

Z. GLIGORIJEVIĆ

subota, 24. 12. 2016. u 12:26

Зазиру од зрачења у комшилуку

Bazna stanica "Telenora" na krovu Centra za kulturu

U Despotovcu potpisuju peticiju protiv postavljanja bazne stanice mobilne telefonije. Tražili bolji signal, a sada im smetaju antene - kaže Saša Janković iz opštine

ŽITELjI Despotovca su počeli da sakupljaju potpise kako bi bazna stanica "Telenora" bila sklonjena sa Centra za kulturu, odnosno da bi peticijom primorali lokalnu samoupravu da raskine ugovor o njenom postavljanju.

Potpisnici kažu da nisu videli sertifikat o tome kako zračenje emisione tehnike neće prelaziti dozvoljene granice, niti studiju o uticaju na životnu sredinu, pa će - ako bazna stanica ne bude sklonjena - organizovati proteste ispred zgrade Opštine.

- Prozor mog stana se nalazi na 30 metara od bazne stanice, pa strahujem za zdravlje, a i pitam se, ako je sve tako bezbedno, zašto je u Norveškoj, na primer, zakonom zabranjeno da se te "elektromagnetne bombe" postavljaju iznad glava ljudi - kaže Mika Miladinović.

Milomira Milosavljevića čudi i to što je, od onolikih okolnih brda, kao lokacija za baznu stanicu odabran upravo centar grada...

I, dok direktor Centra za kulturu Vlatka Milenković objašnjava da zgradom Centra za kulturu gazduje Opština, pa je ona i potpisala (ne)sporni ugovor, savetnik predsednika opštine zadužen za privredu Saša Janković navodi da su baznu stanicu postavili zbog žalbi građana da je prijem mobilnog signala u samom centru grada veoma loš.

- Zbog specifičnosti opštine, koja se prostire na 623 kvadratna kilometra, ne postoji mogućnost da se svi mobilni operateri priključe na centralni stub, već svako za sebe postavlja baznu stanicu - objašnjava Janković.

Ipak, kaže, da će ako se građani budu izjasnili da im "Telenorova" instalacija smeta, biće prvi koji će se zalagati za raskid ugovora.


UGROŽENA I PUBLIKA

- Osim činjenice da se i moj stan nalazi u neposrednoj blizini, brine me i to što će, posle renoviranja, u Centru za kulturu različite sadržaje gotovo svake večeri pratiti oko 200 Despotovčana iznad čijih glava će biti pomenuta bazna stanica - kaže Živko Radosavljević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije