PRIRODNjAČKI centar u Svilajncu od otvaranja u julu prošle godine posetilo je oko 5.000 ljudi. Otvoren je tokom cele godine od devet do 17 časova, i za vreme državnih i verskih praznika. Samo za dva praznična dana poseti ga više od 2.500 ljudi. Posetioci mogu da vide četiri tematske izložbe na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Još uvek su izloženi i jedinstveni eksponati dveju velikih izložba - "Arheologija Đerdapa" i "Svedoci ledenog doba", otvorene s proleća.

- "Geološki vremeplov" jedna je od najatraktivnijih izložbi, koja predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe. Posetioci mogu da dožive svojevrsno putovanje u prošlost kroz prikaze geološke istorije Zemlje, od Velikog praska do pojave savremenog čoveka. Sticanje znanja kroz ovu izložbu zapravo je avantura - ocenjuje Irena Dubravac, direktorka Prirodnjačkog centra.

Priča o kriptonitu, specifičnom mineralu pronađenom samo u Srbiji, koji po svom hemijskom sastavu odgovara čuvenom kriptonitu iz stripova o Supermenu, takođe privlači pažnju. Izložba "Biodiverzitet Srbije" predstavlja bogatstvo flore i faune naše zemlje.

Sve vrste su originalne, a napravljene su specijalnim preparatorskim metodama. Četrdeset raznih životinja, smeštenih u karakteristične situacije, prikazano je kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana. Zanimljiva je i izložba nebeskog kamenja.

- Da bi pročitali sve propratne tekstove, dobili prave informacije o eksponatima i obišli izložbe, posetiocima je potrebno više od dva i po sata. Ove godine imali smo veliki broj ekskurzija penzionera, koji tek stvaraju sliku o našoj ustanovi.

Počela su da dolaze i deca s posebnim potrebama, kao i osobe sa invaliditetom. Pošto imamo liftove i toalete prilagođene njima, ovde mogu kvalitetno da provedu vreme, na obostrano zadovoljstvo - dodaje direktorka.

Najviše je, ipak, đačkih ekskurzija, a sve je veće interesovanje i dečjih vrtića. Deca se oduševe kada vide replike dinosaurusa, naročito one koje se nalaze u zabavnom "Dino parku". Kroz njega se posetioci kreću kružnom putanjom u čijem je centralnom delu smešten model vulkana visine desetak metara u koji može i da se uđe. Oko vulkana je prostrana zelena površina s minijaturnim jezerom.

- Potrudili smo se da park ove godine bude upotpunjen novom pričom. Tri puta nedeljno u igraonici na svaki sat organizujemo dečju predstavu "Maksina i Sofijina laboratorija", rađenu u našoj produkciji. Reč je o predstavi s kojom smo učestvovali na Trgu bajki u Beogradu, u okviru novogodišnjeg programa. U njoj se govori o naučniku koji pravi razne eksperimente koji nisu opasni i koje deca i u kućnim uslovima mogu da izvedu - ponosno kaže Irena Dubravac.


SUVENIRNICA

U SUVENIRNICI turisti mogu da kupe magnete, majice, šolje i igračke u obliku dinosaurusa, koje deca najviše vole.

- Imamo i ručno pravljene suvenire, koje su uradili članice Udruženja žena iz Svilajnca. Reč je o ukrasnim svećama i flašama, podmetačima, gipsanim skulpturama dinosaurusa, privescima u obliku opančića i šajkača, maketama vulkana i stvari rađenih u dekupaž tehnici - precizira Srđan Cvetković, šef suvenirnice.


U PONUDI I BAZEN

PRIRODNjAČKI centar raspolaže i multimedijalnom salom koja može da se izdaje za naučne skupove. Postoje i dve učionice na spratu koje su domaćini voljni da ustupe organizacijama koje žele da kod njih predstave neke naučne sadržaje. U sklopu ove jedinstvene ustanove funkcioniše i gradski bazen, koji će, ukoliko vremenski uslovi to dozvole, biti otvoren 15. juna.

- Imamo veliku podršku opštine, od koje dobijamo subvencije. Organizujemo i "Otvoreni dan" i naučne radionice koje okupljaju decu koja se bave fizikom i hemijom. Cele zime radila je i naučna laboratorija - kaže Irena Dubravac.