Pecaroši spasli vode i riblji fond 

N. JANKOVIĆ

13. 02. 2016. u 14:09

Ministarstvo poništilo konkurs o ustupanju ribarskog područja "Zapadna Morava" privatniku. Ribolovci još mogu da koriste lane izdate dozvole

Пецароши спасли воде и рибљи фонд 

Užički ribolovcu na Đetinji

UŽICE - Ministarstvo poljoprivrede je poništilo konkurs kojim je ribarsko područje "Zapadna Morava" na 10 godina bilo ustupljeno preduzeću "Balkan eko-tim" iz Prijepolja. Reakcija nadležnih je usledila posle prigovora Zajednice organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca "Zapadna Morava i Drina" - koja okuplja oko 3.500 zaljubljenika u vode - o tome da se zaštita ribljeg fonda, te reka i jezera mora obavljati bez ostvarivanja profita, a privatnim firmama je upravo zarada prioritet.

- Ispravno smo ukazivali na niz neregularnosti. Bodovna lista za kriterijume određene zakonom je naknadno utvrđena, i do okončanja postupka nam je ostala nepoznata, iako smo takođe učestvovali i naknadno saznali da ispunjavamo više kriterijuma. Inače, privatna firma je ponudila da poribljavanje obavlja samo u izuzetnim situacijama, povećanje fonda je planirala da radi isključivo kroz prirodni mrest, i to vrstama koje u ovim vodama praktično ne postoje. Ista firma je s nepravnosnažnim rešenjem, samo kao kandidat na konkursu, nedavno nudila ribolovačke dozvole za 2016, za teritorije opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Lučani, Guča, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Užice, Zlatibor, Čajetina, Nova Varoš, Sjenica, Priboj i Prijepolje - kaže Nikola Jovičić, član Upravnog odbora Zajedniceorganizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca "Zapadna Morava i Drina", napominjući da, dok Ministarstvo ne raspiše novi konkurs, ribolovci mogu koristiti dozvole od lane.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mihailo Vuković

13.02.2016. 14:33

Srbija je Bogom dana za ribolov . Jedino što u vodama ima vrlo malo riba . Samo zbog nestručnog , pa i lopovskog gazdovanja vodama . Sportski ribolov , i ribolovni turizam su dva velika izvora prihoda koji vlade ne umeju da realizuju .

RRPANTELA

13.02.2016. 17:50

@Mihailo Vuković - E moj prika.Nije problem samo u ocajnom gazdovanju ovi resorom.Veliki problem smo i mi sami ribolovci i nekultura celog drustva.Voda ce vrlo brzo postati skuplja od nafte a mi je nemilice zagadjujemo i rasprodajemo.13