Valjevo: Zdravstvenom centru preti gašenje

B. PUZOVIĆ

29. 07. 2013. u 21:50

Dug veći od pet miliona evra ugrožava normalno funkcionisanje zdravstvenog centra. Dr Grujičić: Sve ćemo učiniti da pacijenti nijednog trenutka ne budu ugroženi

VALjEVO - Zdravstveni centar je u finansijskoj kliničkoj smrti i hitno mu je potrebna novčana reanimacija. Nasledio sam više od pet miliona evra dugova mnogobrojnim dobavljačima i bojim se da krajem avgusta ili početkom septembra, kad budu aktivirana potraživanja, ustanova neće više moći normalno da funkcioniše. Naravno, sve ćemo učiniti da pacijenti nijednog trenutka ne budu ugroženi.

Ovo je izjavio dr Dobrivoje Grujičić, v. d. direktora Zdravstvenog centra u Valjevu i naglasio da se samo kompaniji „Simens“ za servisiranje skenera i magnetne rezonance duguje oko 270.000 evra. Zbog toga je „Simens“ raskinuo ugovor o servisiranju ovih dijagnostičkih uređaja, koji već duže rade u takozvanom havarijskom režimu.

- Nema dana a da predstavnici nekog od dobavljača ili firmi, koje su izvodile radove za centar, ne dođu da traže pare - kaže dr Grujičić. - Mnogi prete tužbama, prinudnom naplatom ili blokadom računa. Dugovi se kreću od milion do 30 miliona dinara. Poslednjih godinu i po nisu plaćani ni stručni konsultanti iz Beograda, angažovani u angiosali i magnetnoj rezonanci. Samo za lekarske konzilijume dugujemo milion i po dinara.

Grujičić ističe da je Ministarstvo zdravlja odobrilo 10 miliona dinara za nabavku nove cevi za skener, ultrazvučni aparat i opremu za kor-biopsiju dojke. Dalo je i zeleno svetlo za nabavku nove rendgenske cevi za angiosalu, koja košta oko 7,6 miliona dinara.

- Od Ministarstva, ukupno ćemo dobiti oko 17 miliona dinara. Kompanija „Simens“ ponudila je da za četiri miliona zameni vitalne delove na magnetnoj rezonanci, kako više ne bi radila u havarijskom režimu. Potrebna su nam i dva miliona za servisiranje sterilizatora, jer ako on stane, biće onemogućeno izvođenje operacija u hirurškom bloku - zaključio je dr Grujičić.

FINANSIJE NA UPRAVNOM ODBORU

NA narednoj sednici Upravni odbor baviće se finansijskim stanjem ustanove, kakvu sam zatekao prilikom primopredaje dužnosti od prethodnog direktora, dr Ilije Tripkovića. Sopstvenim, ali i sredstvima Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nastojaćemo da što pre rešimo finansijske probleme u kojima se Zdravstveni centar nalazi - najavio je dr Grujičić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije