Енглески фудбалер Рахим Стерлинг рекао је данас да играчи не би требало да напусте терен ако их навијачи вређају на расној основи, пошто би то значило да су они победили.


Стерлинг је један од играча које су навијачи у Подгорици вређали на расној основи током утакмице Енглеске и Црне Горе у квалификацијама за Европско првенство 2020. године. Одговорио је тако што је после постигнутог гола у победи од 5:1, рукама прекрио уши.


- Не бих се сложио око изласка са терена. Више би их заболело ако добијем ту утакмицу. Они само покушавају да те спусте. Ако изађеш са терена, они побеђују. Било би боље да постигнеш гол или победиш - рекао је Стерлинг, пренели су британски медији.


Стерлинг је у суботу проглашен спортистом године на додели награда за етничку разноликост.


- Мислим да не могу на то да утичем, то је нешто што се догодило пре него што сам рођен и пре него што су се моји родитељи родили. Све што могу да урадим је подизање свести - навео је енглески репрезентативац.


Он је рекао да га је мајка научила да се супротстави расним увредама.


- Када их чујем, ја сам црнац, поносан сам и верујем у своје тело. Моја мајка ми је увек говорила да треба да имам самопоуздања и говорила ми је да сам дивно црно дете. Увреде никада нисам чуо у Лондону, већ углавном када сам играо северно у Ливерпулу. Тамо сам их чуо неколико пута - навео је Стерлинг.


Његов саиграч из репрезентације Дени Роуз, који је такође вређан у Црној Гори, рекао је да једва чека да заврши са фудбалом, пошто је љут због тога што се не ради много по питању борбе против расизма.


- Он се у више наврата сусретао са таквим стварима и вероватно му је превише. Не могу сви то да поднесу на исти начин - рекао је Стерлинг.