IGRA ZA VAŠAŠ, A TRENER FRADIJA: Nikić ima dvostruku ulogu u Budimpešti

S. Krstović

19. 10. 2019. u 09:12

ИГРА ЗА ВАШАШ, А ТРЕНЕР ФРАДИЈА: Никић има двоструку улогу у Будимпешти

Slobodan Nikić Foto: M. Vukadinović

Boba: Mnogo mi je žao što ne radim u Srbiji. Želeo sam da se vratim, ali mi nije uspelo

MAĐARI ne poštuju samo svoje vaterpolo legende, već i srpske. Svesni da imaju dragulje kod kuće, naše severne komšije sve čine da magične "delfine" zadrže kod sebe i kada završe karijeru. Zato za njih nije neobično da slavni sidraš Slobodan Nikić ove sezone igra za Vašaš i da trenira centre i bekove Ferencvaroša, s kojim je lane osvojio titulu prvaka Evrope.


- Prošle sezone, trener Ferencvaroša Žolt Varga mi je predložio da radim sa centrima i bekovima. Bio je veoma zadovoljan, hteo je da nastavim, i dva kluba su se letos dogovorila, tako da sam i igrač Vašaša i jedan od trenera Ferencvaroša. To mi ne predstavlja problem, oba kluba su iz Budimpešte. Vašaš je lani bio 15, a rad u Fradiju mi prija, jer polako ulazim u trenerske vode - priča Nikić.


PROČITAJTE JOŠ: Nikola Rađen: Za deceniju prvaci Evrope

GODINA ZA PAMĆENjE SLOBODAN Nikić je rano napustio Partizan, igrao je u jakim evropskim ligama, bio prvak Evrope sa Pro Rekom, ali kruna sa Ferencvarošem mu je u srcu. - Podvig je u 36. godini ponovo postati klupski prvak Evrope. Sezona je bila teška, dugo sam bio povređen. Zbog toga sam bio srećan, ponosan, jer smo ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba. Tu titulu sam veoma emotivno doživeo - ističe Nikić.


Na našu žalost, najtrofejniji vaterpolista današnjice je drugi iz zlatne generacije, posle Živka Gocića, koji će trenersku karijeru da gradi u Mađarskoj.


- Meni je mnogo žao što ne radim u Srbiji. Želeo sam da se vratim, nije mi uspelo... Ne bih voleo da ispada da se žalim - ističe Nikić.


Svestan je i nekadašnji centar Srbije da bi naši mladi igrači od njega mogli dosta da nauče. Ali stvarnost je drugačija. Naši klubovi se poslednjih godina bore da prežive, zbog čega je ovog leta država morala da priskoči u pomoć.


- Neshvatljivo mi je da nemamo nijedan klub u Evropi. Reprezentacija od 2014. beleži fenomenalne rezultate, a klubova nigde. Taj fenomen ne mogu da objasnim Mađarima. Ovih dana bio sam sa Vašašem na Banjici, i njegovi igrači ne mogu da shvate kako je moguće da da su uslovi na bazenu na kojem su ponikli velikani svetskog vaterpola loši. To im nikako nije jasno - primećuje Nikić.


PROČITAJTE JOŠ: VATERPOLISTI UVERENI U USPEH PO POVRATKU SA SP: Bićemo i mi na postolju

Zato je trenersku karijeru počeo da gradi u Mađarskoj.


- Imaju izvanredne uslove za rad, dosta klubova, jaku konkurenciju. Možete da dobijete pravu šansu. Ipak, ne bih sada govorio o trenerskoj karijeri. Skrasio sam se sa porodicom u Budimpešti, igraću dok budem zanimljiv klubovima i dok budem igrao na potrebnom nivou - podvlači Nikić.


RADNIČKI - PRIMER

TROFEJNI centar i te kako prati srpsku ligu. Ne krije da mu je žao što su naši klubovi pre vremena ispali iz evropskog takmičenja.

- Na treninzima sa Partizanom i Crvenom zvezdom video sam dosta talentovanih dečaka, kojima fale malo bolji uslovi. Verovatno zbog toga naši klubovi ne igraju makar u Kupu Evrope. Moram da pohvalim Radnički. Vidi se da imaju sistem, cilj, ideju, da se bore za svoje mesto u gradu. Napravili su mlađe kategorije i verujem da će na kraju da biti nagrađeni za trud - kaže Nikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije