Prlainović: Svaki od nas je posebna priča!

S. KRSTOVIĆ

25. 01. 2016. u 21:50

Najbolji igrač EP ističe da su svi vaterpolisti utkali sebe u titulu: Nismo reprezentacija koja ima jednog ili dvojicu najbitnijih igrača, krasi nas raznovrsnost

Прлаиновић: Сваки од нас је посебна прича!

Andrija Prlainović foto: M. Vukadinović

SNAGA Srbije je u 13 veličanstvenih vaterpolista. Zbog toga je nedodirljiva posle dve godine u Evropi i svetu. Na saigrače je i te kako ponosan MVP 32. EP u Beogradu, Andrija Prlainović, koji smatra da je epitet najboljeg na magičnom Šampionatu mogao da ponese bilo ko iz redova sedmostrukog prvaka Starog kontinenta.

- Možda sam malo iskočio ovog puta, a mogao je i neko drugi iz ekipe da uzme priznanje. U Beogradu su mene izabrali, na sledećem takmičenju će neko drugi biti najbolji. U ekipi ima više igrača koji su u prošlosti bili najbolji. Dobro je što uvek neko drugi dobija nagradu - ističe Andrija Prlainović.

Prednost “delfina” je što imaju dosta klasnih vaterpolista, što protivnici ne znaju od koga da se čuvaju...

- To je jako dobro, što nas krasi raznovrsnost. Nismo reprezentacija koja ima jednog ili dvojicu najbitnijih igrača, nego je svaki priča za sebe i svako je nezamenljiv deo ekipe - kaže Prlainović.

Šampionat je bio težak, iscrpljujući, ali kada se za koju godinu otvori knjiga evropskih prvenstava, neupućeni čitalac zaključiće na osnovu rezultata da se Srbija prošetala do zlata. Toga je svestan i Prlainović:

- Rezultatski je bilo lako sve do finala, s velikom razlikom smo pobeđivali protivnike. Samo i te utakmice nisu bile nimalo lako. Finale je bilo nešto posebno, velika utakmica, neverovatan ambijent i o njemu će se pričati godinama. Ne verujem da će se u skorijoj budućnosti nešto slično desiti kada je vaterpolo u pitanju. Teško da će neko nadmašiti ovu organizaciju i sve što se dešavalo u “Areni” 14 dana.

SJAJAN PODVIG NAŠOJ reprezentaciji je ovo drugi het-trik u 21. veku. Prvi je ostvarila kao SRJ, SCG i Srbija, a drugi je započet 2012.
- Od kada sam ja u reprezentaciji, 2006, ovo nam je četvrto zlato. Het-trik je retko ko ostvario u poslednjih 20 godina i u dugim sportovima. Ne sećam se da je još nekom to pošlo za rukom. Sjajan podvig.

Spektakularno je bilo i otvaranje sa Hrvatskom. Ali onda su usledili dueli sa slabijim rivalima...

- Znao sam da to može da nam bude problem. Posle prvog kola i derbija sa Hrvatima, narednih 10 dana smo igrali sa slabijim protivnicima od nas. Unapred smo znali da ćemo da pobedimo na tim utakmicama, a na turniru koji traje 14 dana to nikad nije dobro. Ekipi nije lako da ostane fokusirana i u pravom ritmu tokom tih 10 dana - kaže Prlainović.

Usledili su mečevi odluke, polufinale sa Grčkom i finale sa Crnom Gorom.

- Polufinale smo odigrali zaista sjajno, ali smo u finalu popustili. Kao što sam ranije rekao, pritisak koji se skupljao tokom dve nedelje i koji je u pojedinim trenucima bio nepodnošljiv na kraju se reflektovao u utakmici za zlato u prvih 20 minuta utakmica, gde smo bili loši... Međutim, verovali smo u sebe i verovali da ovo zlato treba da ostane u našim rukama i zbog toga smo ga osvojili - naglašava Prlainović.

Mentalna snaga je jedan od najvećih aduta Savićeve čete:

MORAMO DA SE IZOLUJEMO“DELFINIMA” je narednih meseci neophodan mir kako bi se što bolje pripremili za Rio.
- Na tome ćemo morati da poradimo i sami, da se izolujemo od priča i sitaucije u zemlji. Jednostavno, moraćemo da se udaljimo mentalno od tih priča i tapšanja po ramenu. Biće teško, ali radićemo na tome.

- Verujemo u sebe, fizički smo dobro pripremljeni, svih 13 igrača, pa čak i obojica golmana, što se videlo u finalu, su učestvovali i dali puni doprinos u osvojanju ovog zlata. To nas razlikuje od ostalih ekipa, jer trener može maksimalno da iskoristi svih 13 igrala.

Pritisak koji su istrpeli u Beogradu bio je i dobar test za olimpijski turnir u Riju, gde će napasti zlato koje se čeka od Seula 1988. godine.

- Što se toga tiče bio je odličan ispit za Olimpijske igre. Biće i tada pritisak, ali ovo ovde, verujte mi, bilo je skoro neizdrživo u nekim delovima turnira. Dobro je što smo prošli kroz sve to, da imamo i ovo iskustvo za Rio - primećuje Prlainović.

Zvezda Pro Reka smatra da naša selekcija ima dosta prostora za napredak:

- U Beogradu smo videli da moramo da poradimo na nekim segmentima igre. Dejan Savić će sa stručnim štabom analizirati više i verovatno ćemo raditi na doradama pojedinih elemenata. Posle ovog turnira ubeđem sam da možemo da popravimo delove igre, da ako je moguće neke dovede blizu, a neke do samog savršenstva. Imamo prostora za napredak i tome ćemo se posvetiti narednih meseci. Najpre na pripremama u martu, a potom od juna pa do početka Olimpijskih igara.

SUDAR PRIJATELJA

PRLAINOVIĆ će, kao i većina naših asova, već danas nastaviti sa treninzima u klubu. A iduće srede, 3. februara u Ligi šampiona Pro Reko, u kojem osim Prlainovića igraju Duško Pijetlović, Filipović i Mandić, očekuje ga duel sa Solnokom, čije su zvezde Gocić, Aleksić i Stefan Mitrović.

- Takav je život vrhunskih sportista, bez odmora. A duel sa mađarskim prvakom biće zanimljiv, prvi put ćemo nas sedmorica iz reprezentacije igrati jedni protiv drugih. A meč je i te kako važan - kaže Prlainović.

UDOVIČIĆ: DO PETKA PO 20.000 EVRA

SVAKI vaterpolista će nagradu od po 20.000 evra za osvojeno zlato na EP u Beogradu dobiti do petka. To je gostujući u jutarnjem programu TV Pink najavio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Slavni vaterpolista je podvukao da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić “najbolji za srpski sport”, jer su u proteklom periodu popravljene mnoge stvari.

Udovičić je podsetio i da su Savezima 15. januara uplaćena sredstva kako bi se sportisti nesmetano pripremali za Olimpijske igre. Ministar je naglasio i da će vaterpolisti posle 50 godina dobiti i nacionalni centar u Vrnjačkoj Banji.

Udovičić je podvukao da je EP prošlo u najboljem redu, da su ga svi pohvalili, a i opovrgao je priče o partijskoj podeli karata:

- Ne znam da li bi neko dao karte nekome, a onda da doživi da mu zvižde.

LIČNA KARTA
Andrija PRLAINOVIĆ
Datum rođenja: 28. 4. 1987.
Visina: 187 cm
Težina 90 kg
Pozicija: spoljni
Klub: Pro Reko
Utakmica u reprezentaciji: 259
Broj postignutih golova: 419
Trofeji - reprezentacija: 2005. - zlato SL, bronza MI 2006. - zlato EP, zlato SK, zlato SL, 2007. - zlato SL, 2008. - zlato SL, srebro EP, bronza OI, 2009. - bronza SL, zlato MI, zlato SP, 2010. - zlato SL, zlato SK, bronza EP, 2011. - zlato SL, srebro SP, 2012. - zlato EP, bronza OI, 2014. - zlato SL, zlato EP, 2015. - zlato SP, zlato SL, 2016. - zlato EP.
Klupski: prvak Evrope sa Partizanom, Crvenom zvezdom i dva puta sa Pro Rekom, Superkup Evrope sa C. zvezdom i Pro Rekom, višestruki prvak države i osvajač nacionalnog Kupa sa Jadranom HN, Partizanom, Crvenom zvezdom, Pro Reko.
Oženjen je i ima kćerku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije