Ni rukovanje, ni tuširanje: Širom sveta se organizuju mnogobrojni teniski turniri, ali pod izuzetno rigoroznim merama

J.J.

četvrtak, 02. 07. 2020. u 23:10

Ни руковање, ни туширање: Широм света се организују многобројни тениски турнири, али под изузетно ригорозним мерама

Detalj sa "Adrija tura" foto: M.V.

Nemci prvi puštaju publiku posle "fijaska" na "Adrija turu", koji navode kao opomenu

MOGUĆNOST da se zarazite na teniskom meču ako se poštuju mere opreza su minimalne, bilo bi potrebno da jedan igrač pljune lopticu, a drugi je odmah potom stavi u usta. Ovako u nemačkoj teniskoj federaciji objašnjavaju zašto su egzibicioni mečevi u sklopu priprema za nastavak sezone bezbedni, a u Berlinu 13. jula startuje revijalni turnir, uz učešće Zvereva, Kirjosa, Tima, Svitoline, Kvitove... I uz prisustvo publike.

Tenis je jedan od malobrojnih sportova u kome je moguće pridržavati se svih mera protiv širenja virusa korona, barem kada je reč o samim akterima, koji ne moraju da imaju nikakav kontakt i nalaze se na više nego dovoljnoj udaljenosti, čak i u volej-razmenama. Zato se širom sveta uveliko organizuju turniri, trening-mečevi, nacionalni i regionalni šampionati, a odziv je masovan, jer je neophodno pripremiti se za start sezone u avgustu na američkoj turneji.

Još 9. maja su svetski broj 11 Arina Sabalenka i 50. na svetu Aleksandra Sasnovič, odmerile snage u Minsku, sa po jednim linijskim sudijom na obe strane terena. Beloruskinje su same sakupljale svoje loptice, a posle meča su se "rukovale" reketom i slale poljupce preko mreže, kroz osmehe.

U BERLINU 800 GLEDALACA TURNIR u Berlinu održava se na dva borilišta, a na otvorenom će moći da prisustvuje 800 gledalaca, uz održavanje distance na tribinama. U zatvorenom će biti dozvoljeno 200 ljudi.

- Vratio bih se na teren da odigram meč, pa makar i u zaštitnom odelu - poručio je Tenis Sandgren.

I oni kojima tenis nije u imenu, ali žive za njega (i od toga), isto su pomislili. Sa popuštanjem mera širom planete, ubrzo su počeli da se organizuju mečevi u Austriji, Australiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji. O njima nije bilo mnogo reči, jer su se uglavnom održavali iza zatvorenih vrata, bez pompe, bez publike, a sve promo-aktivnosti bile su onlajn.

Da bi se dobila dozvola za organizovanje jednog meča ili celog turnira, bilo je potrebno proći stroge procedure državnih organa i poštovati propisane mere koje nisu samo "preporuka". U nekim zemljama su organizatori dali naredbe i oko najsitnijih detalja - igrači se testiraju po dolasku, ne rukuju se na mreži, sede na suprotnim stranama ili se mimoilaze kada menjaju strane terena, nema navijača, kontakta van mečeva, sakupljača loptica, trenera, klupe i tereni se dezinfikuju... Na jednom malom turniru u Nemačkoj, nije bilo dozvoljeno ni tuširanje posle mečeva.

U Nemačkoj se prvi put od početka krize gledaoci puštaju na sportski događaj, a turnir u Beogradu i Zadru navode kao opomenu.

"Posle fijaska na "Adrija turu", u Berlinu će se okupiti 800 navijača dnevno", pod tim naslovom sajt "Tenis" prenosi priču "Asošijejted presa".

"Ogranizatori obećavaju striktnu higijenu prostora i mere socijalne distance. Gledaoci moraju da dođu sa maskama, koje će moći da skinu na tribinama, na kojima će biti ostavljena prazna mesta za dovoljnu udaljenost. Svi učesnici i osoblje će se testirati i redovno će im se meriti temperatura".

- Pošto će ceo svet gledati u Berlin, učesnici moraju da budu svesni kakvu poruku šalju svojim ponašanjem - poručili su iz organizacionog odbora.

JANKOV TURNIR

KONTROLNI mečevi i egzibicije se već nekoliko nedelja održavaju uglavnom po teniskim akademijama, a jedan od organizatora je i naš Janko Tipsarević. Na Olimpu je u toku "Šampionat istočne Evrope", na kome nema publike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije