Babić: Sloga je važna

19. 08. 2012. u 11:18

Za nekoliko godina popunićemo kraljevačku "petorku" u NBA. Mnogi će se nasmejati na moju tvrdnju, ali pogrešno su se smejali i pre kaže prvi srpski globtroter

MILOŠ Babić, srpski globtroter, jedan od prvih naših igrača koji je istražio NKAA i NBA prostranstvo, vratio se u Kraljevo, odakle je pre dve i po decenije krenuo na košarkaški put oko sveta. Lista stanica je pozamašna, kao i iskustvo stečeno u američkoj studentskoj klupi, zatim najjačoj košarakaškoj ligi na svetu, dalekoj Argentini... sve do "njegove" Sloge u rodnom gradu.

Ne voli mnogo da priča o svojoj funkciji u klubu, već pažnju usmeruje na klince, koji se nadaju da će jednog dana nastaviti kraljevački NBA niz: Divac, Babić, Krstić...

- Za nekoliko godina popunićemo kraljevačku "petorku" u NBA. Mnogi će se nasmejati na moju tvrdnju, ali smejali su se i prošle godine, kada sam, pošto su posle raskola uprave i jednog dela trenera mnogi igrači u mlađim kategorijama otišli, rekao da ćemo biti najbolji u regionu. Obećanje nisam ispunio ja, već neka nova deca, koja su vredno radila - direktan je Babić, čiji telefon svakodnevno zvoni.

NBA SAVET POSLE sugrađanina Vlada Divca, Miloš je prvi Srbin koji je draftovan u NBA, gde je odigrao samo 21 utakmicu, za Klivlend i Majami.
- Imao sam odličnu podršku u Klivlendu, ali sam bio nestrpljiv. U želji za više minuta "požurio" sam u Majami. Teško je pričati u kom starosnom dobu otići u NBA, ali mislim da je najbolje kada napravite ime u Evropi. Jer Amerika nema vremena za razvijanje igrača.

Prvo pitanje je da li ima mesta za nove članove?

- Trudimo se da radimo kao pravi klub, jer Sloga to i jeste. Ne možemo da primimo bezbroj dece samo zarad članarina, već želimo da obezbedimo talentovanima prostor i vreme za napredak, što je nemoguće ako na parketu imate 40-50 klinaca. Ukratko, između potencijala i novca, opredelili smo se za potencijal. Znam da zvuči čudno, ali to je jedina pravilna investicija u košarci.

Ipak, treba sve to finansijski izdržati.

- Imamo određenu podršku grada, koji stvarno pomaže svakom sportskom kolektivu u Kraljevu, koliko može. Ostatak sami finansiramo. Nije lako, jer izdaci nisu mali, ali kada u vremenu gde ne možete da vidite celo odeljenje na bar jednom času fiskulture, radite sa decom koja prosto jedva čekaju da čuju pištaljku za početak treninga, sve je daleko lepše - objašnjava Babić, čija se iskrenost otkriva i na primeru njegovog 11-godišnjeg sina Filipa.

Krenuo je očevim stopama po košarkaškom parketu.

- Ima smisla za košarku. Najvažnije je da je voli, jer bez ljubavi ne možete da uspete ni u jednom sportu. E sad, koliko će uraditi, zavisi od njega, a ne od mene. Trudim se da na terenu budem samo trener, da kažem dečacima kako jeste. A, činjenica je da imamo nekolicinu talentovanijih klinaca od njega. Videćemo u kakve igrače će izrasti, jer dugo je putovanje do zvezda. Svi oni su još deca, ne treba ih opterećivati. U njihovom uzrastu dovoljna je mašta, želja i rad - završava Babić.

SLOVAČKA

JEDAN od rivala Srbije u kvalifikacijama za Evrobasket je Slovačka, za koju Miloša vezuju najlepše uspomene. Dok je igrao za Previdzu upoznao je sadašnju suprugu Kamilu.

- Zaista divna vremena i divna zemlja. Polovinom 90-ih su pokušali da razviju košarku, ali posle su stali. Češka, koja daleko više ulaže u basket, već im je značajno odmakla. Verujem da će im se moji Slovaci opet približiti.

ARGENTINA
UMESTO u Evropu, Miloš se posle NBA karijere otisnuo u Argentinu, tada u sportskoj Evropi uglavnom poznatoj po fudbalskim majstorima.

- Svi, pa i moji najbliži su bili iznenađeni tim potezom. Još tada se naziralo da se košarka u Argentini uzdiže ka neviđenim visinama.

TRAVERTINO
POSLE košarkaške karijere, Babić se jedno vreme uputio u poslovne vode.

- Što bi naš narod rekao, bavim se kamenom, tačnije vlasnik sam jednog rudnika travertina u Iranu, tako da mi je sad to osnovna delatnost. Ipak, sve ove godine, posle odlaska u košarkašku penziju, u meni je tinjala želja da vratim dug košarci. Mislim da je ovakav način najlepši.

KOLEDž ISKUSTVO

KRAJEM 80-ih Miloš se opredelio da košarkaško, ali i stručno obrazovanje, nadgradi na Univerzitetu Tenesi Teh.

- Kada gledam sa ove distance, košarkaški, mislim da sam imao i bolji izbor. U to vreme nije bilo mnogo informacija o koledžima. Ako neke momke zanima moje mišljenje prilikom dileme NKAA ili Evropa, prvo što moraju da razjasne sami sa sobom je da li žele fakultatsku diplomu ili im je košarka na prvom mestu. Ako je ovo drugo, onda treba da odu samo na najpoznatije univerzitete.

VAŽNO ULAGANjE U TRENERE

MILOŠ dodaje da se u Slogi trude da uz igrače razviju i mlade trenere.

- Imamo mlade, ali školovane stručnjake, željne rada i dokazivanja, Igora Vujovića, Miloša Milosavljevića i Bojana Despotovića. Nadam se da će trio prerasti u kvartet sa eventualnim dolaskom Nikole Đokića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)