Nove varijante, ofanziva ne staje: Partizan od starta priprema za novu sezonu planira usavršavanje drugog taktičkog modela

Milan Blažić

subota, 27. 06. 2020. u 21:32

Нове варијанте, офанзива не стаје: Партизан од старта припрема за нову сезону планира усавршавање другог тактичког модела

OFANZIVA Matić i Asano foto: M. Vukadinović

Brzina je bila najjači adut Miloševićeve čete, ali vrlo retko se dešavalo da crno-beli rivale, makar i one dosta slabije, napadnu sa dva klasična napadača
IGRAO je Partizan veoma ofanzivno tokom tek završene sezone, brzina je bila najjači adut Miloševićeve čete, ali vrlo retko se dešavalo da crno-beli rivale, makar i one dosta slabije, napadnu sa dva klasična napadača.

U prvom delu sezone tako nešto nije ni moglo da dođe u obzir, imajući u vidu činjenicu da je Umar Sadik bio jedini klasičan napadač, a po dolasku Bojana Matića u zimskom prelaznom roku, pandemija virusa korona je sprečila sve u vezi s fudbalom i taktičkim varijantama.

Na oproštaju od sezone 2019/2020, Savo Milošević se dotakao i teme u vezi s formacijom koju je želeo da isproba odmah na početku drugog dela sezone, ali su ga objektivne i nepredviđene okolnosti sprečile u tome. Iz tog razloga Sadik i Matić su retko bili upareni u najisturenijem delu tima, kao što je to bio slučaj u finišu regularnog dela i tokom produžetaka utakmice finala Kupa Srbije protiv Vojvodine u Nišu.

- Završili smo utakmicu u sistemu koji nismo vežbali iz prilično jasnog razloga, jer smo jurili dva gola zaostatka i želeli smo da se vratimo u utakmicu. Ni Sadik ni Matić nisu zatresli mrežu Vojvodine, ali su sigurno značajno odvukli pažnju protivničkih defanzivaca. Neko sam ko izbegava da menja sistem, jer je potrebno prilično vremena i mnogo utakmica da bi se pripremio - objasnio je Milošević.

Formacija 4-2-3-1 je praktično postala nepisani zakon u Humskoj, pošto su na njoj sve planove i akcije bazirali i mnogi Miloševićevi prethodnici. Crno-beli će pre prvog takmičarskog meča početkom avgusta u Superligi imati skoro mesec dana na raspolaganju za pripreme. Šef struke "valjka" ne krije da će se na Zlatiboru ozbiljno raditi na kreiranju alternativne formacije 4-4-2, što, po njegovim rečima, neće ići nauštrb njegove fudbalske filozofije orijentisane na napad.

- Imamo ideju da kroz sistem 4-4-2 prođemo još tokom pripremnog perioda u zimskoj pauzi, kada smo boravili u Turskoj i Kataru. Doneli smo odluku da tada ipak ne diramo ništa i da ga uvežbavamo kroz neke superligaške i kontrolne utakmice. Onda se dogodila korona i poremetila nam sve planove, pa i taj - zaključio je učitelj Partizanovih fudbalera.

PROVERE SAMO "U LOKALU"
PANDEMIJA virusa korona je mnogima promenila planove u vezi s pripremnim periodom, ali ne i crno-belima, s obzirom na to da je Savo Milošević još tokom zimske pauze najavio da će se kompletan program rada sprovesti na Zlatiboru.
Raspored pripremnih mečeva još nije definitivno preciziran, ipak, prilično je jasno da "valjak" očekuju samo utakmice "u lokalu". Zasada su zakazane tri provere, i to protiv Proletera, lučanske Mladosti i novog superligaša Zlatibora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mostarac

28.06.2020. 19:25

Po novim propisima obavezno će počinjati utakmice dva omladinca, dakle Stevanović i L.Pavlović, najmanje jedan defanzivni srednji mora igrati (Zdjelar ili Šćekić)lijevo Asano, dakle u toj formaciji 442 ne bi bilo mjesto za uz Sadika jedina dva fudbalera koja znaju igrati, Sumu i Natka.