ČUKARIČKI je pobednik Kupa Srbije. Rečenica koja bi do pre samo nekoliko godina čak i zaposlenima u tom klubu delovala kao naziv naučno-fantastičnog filma sada je realnost. Izabranici Vladana Milojevića su dosli na „Rajko Mitić” ne bi li otvorili trofejnu salu i u tome su uspeli posle kvalitetne i pametne partije protiv bledog i bezidejnog Partizana - 1:0 (1:0).


Nominalni domaćin finalnog okrsaja, Čukarički, je u utakmicu koja je za njih definitivno imala epitet istorijske izašao u očekivanom sastavu bez ambicije da „skrivalicama“ iznenadi favorizovani Partizan. Sa druge strane Zoran Milinković je pribegao oprobanom, i na derbiju sa Crvenom zvezdom uspesnom triku, da pozitivan rezultat traži kroz igru bez napadača, sa usamljenim Petrom Grbićem pred poslednjom linijom „brđana”.

I delovalo je u prvih 15 minuta da taktika „pod indigom“ na istom stadionu gde je patentirana može da ima prođu. Grbić i Živković su često pronalazili slobodan prostor po boku, ali je problem nastajao kada je trebalo pogoditi nekog u srcu šesnaesterca, a tamo kao po pravilu nije bilo nikoga. Otud je tokom prividne inicijative momaka u crno-belim dresovima jedina prava pretnja po gol Stevanovića stigla posle kornera u 24. minutu i nepreciznog pokušaja Branka Ilića glavom.

PRISUTAN I LALATOVIĆ FINALNI okršaj Kupa Srbije privukao je na „Rajko Mitić” brojne fudbalske radnike koji profesionalno i navijački nisu vezani ni za crno-bele sa Topčiderskog, ni za one sa Banovog brda. Najinteresantniji neutralni svedok je svakako bio odlazeći trener Crvene zvezde Nenad Lalatović koji je finale Kupa Srbije posmatrao u društvu članova svog stručnog štaba.

Brđani” su se po ko zna koji put ove sezone predstavili kao taktički veoma zrela i disciplinovana ekipa. Svako pukotina u odbrani „valjka” je korišćena racionalno i konkretno, pa je Živković češće morao da brine za svoj gol od kolege na drugoj strani. Vrata raja za Srniće i društvo je mogao da otvori Stojiljković u 16. minutu, ali se posle njegovog šuta sa desetak metara isprečila stativa. Ruku na pehar koji predstavlja krunu ambicioznog projekta sa Banovog brda umesto Stojiljkovića stavio je Slavoljub Srnić golom u 39. minutu.

Bandalovski i Branko Ilić su u tom momentu ispali smešni pored snalazljivog Srnića, a Živković je u situaciji jedan na jedan mogao samo da se nada nepreciznom šutu. Želja mu nije
uslišena.

Kada se očekivala još jača ofanziva i maksimalan pritisak na Čukaričkivaljak“ kao da je ostao bez goriva. Ni vraćanje protokola u okvire očekivanog uvođenjem klasičnog napadača Nemanje Kojića umesto isceđenog kapitena Saše Ilića nije donelo ni najmanju pozicionu prednost Milinkovićevom timu. Sa rezultatom za preusmeravanje klupske istorije u epu fudbaleri Čukaričkog su pojačali blok pred Stevanovićevim golom, a hitronogi Srnić i prekaljeni majstor ove igre Matić nijednog trenutka nisu dozvoljavali defanzivcima Partizana da se opuste.

Kako se bližio kraj postajalo je jasno da ostvarenje snova Milojevićevih pulena može da spreči samo neki odbitak iz gužve kao plod stihijskih napada crno-belih. Kada je Glođović na isteku četvrtog minuta nadokande odsvirao kraj „ludnica“ je mogla da počne. Posle Jagodine i Vojvodine i treću godinu zaredom slavlje osvajača Kupa je dobilo prefiks – istorijsko.

TOPOVSKI UDARI TRESLI TEMELjE
NAVIJAČI Partizana želeli su da budu u centru pažnje na početku utakmice i u tome su i uspeli. Naravno, na neprimeren način pa je sudija Vlado Glođović u 15. minutu zapretio prekidom utakmice posle serije topovskih udara koji su zbog akustičnosti „Rajka Mitica“ zvučali kao da dobrano drmaju temelje ovog fudbalskog zdanja.
Podršku za poigravanje sa topovskim udarima Grobari su dobili i od ostalih pristalica crno-belih, posebno sa zapadne tribine (Hoćemo topovski udar), pa je i posle upozorenja arbitra „pucalo“ sa južne tribine.

ČUKARIČKI - PARTIZAN 1:0 (1:0)

STRELCI: S.Srnić u 39. minutu za Čukarički. Stadion Crvene zvezde. Gledalaca: 10.000. Sudija: Vlado Glodjovic (Vrbas) 7.

ČUKARIČKI: Stevanović 7- Stojković 7, Rendulić 7,5, Ostojić 7, Brezančić 6,5- Regan 7(od 64. Todorović -), D.Srnić 7, Bojić 7, Matić 7,5(od 83. Pavlović -), S.Srnić 7,5(od 90. Mandić -) - Stojiljković 7.

PARTIZAN: Živković 5,5 - Bandalovski 5 , B.Ilić 5,5, Balazić 6, Volkov 5,5 (od 66. Vuličević -) - Drinčić 6, Brašanac 5,5, A. Živković 6, Babović 6, S.Ilić 6 (od 58. Kojić 5) - Grbić 5,5 (od 70. Ninković -).

Igrač utakmice: Slavoljub Srnić (Čukarički)