TELENOVELA "Crveni mesec" je za kratko vreme stekla milionsku publiku, koja je svake večeri na Pinku netremice pratila nove epizode. Ljubavna priča lepe ćerke austrougarskog diplomate Sofije Bauman (Ivana Dudić) i hrabrog srpskog oficira Nikole Stanimirovića (Miloš Đurović), koja se dešava posle pobede Srbije u balkanskim ratovima, a uoči Prvog svetskog rata, najzad će dobiti epilog u deset završnih epizoda.

Na pitanje da li će se glavni junaci izboriti za sreću ili će sudbina umešati prste reditelj i jedan od scenarista Roman Majetić kaže da će priču "Crvenog meseca" zaokružiti nova serija "Jugoslovenka".

- Nije reč o nastavku, već je "Jugoslovenka" spin-of. Takvo rešenje se nametnulo, jer su važni likovi "Crvenog meseca" bili istorijski, pa ih je nemoguće izbeći. Dakle, prenećemo u novu seriju iste junake, poput kralja Aleksandra (Mihajlo Jovanović), kralja Petra (Miodrag Milovanov) i Nikole Pašića (Lepomir Ivković), a od fiktivnih ostaće samo Sofija Bauman - otkriva za "TV novosti" Roman Majetić koji režira i potpisuje scenario "Jugoslovenke".

U planu je 140 epizoda u jednoj, jedinoj sezoni, a kako Majetić objašnjava posle "Jugoslovenke" neće biti još jednog spin-ofa.

- Priča je potpuno nova i zbiva se u drugom vremenu. "Crveni mesec" je počeo u svetlom, pozitivnom i optimističnom trenutku srpske istorije, posle balkanskih ratova i oslobađanja teritorija, dok priča "Jugoslovenke" počinje u najmračnijem momentu 1916. godine kada je zemlja okupirana, a vojska na Krfu. Radnja prati istorijske događaje do 1921. godine i smrti kralja Petra, dakle Veliki rat, oslobođenje zemlje, stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije. Dok je "Crveni mesec" pokazao poslednju istorijsku epohu u kojoj su vladali čast i viteštvo, sa "Jugoslovenkom" ćemo ući u period u kojem je nastalo ono što vlada i danas - korupcija, skrivene igre, laži - ističe Majetić. - U središtu zapleta su dve porodice i njihovne ljubavne priče. Upoznaćemo staru beogradsku porodicu Pavlović, koja je izdanak prošlog vremena i koja se ne snalazi u novom, kao i porodicu Ristić koja je tipični predstavnik "novog doba". Sofija Bauman, kao jedan od glavnih likova, je spona koja ih povezuje. Postoje paralelne priče na Krfu i u Parizu gde je veći deo obe porodice bio za vreme Prvog svetskog rata. Dok pratimo priču mladih likova, saznajemo detalje iz mladosti generacije njihovih roditelja. Posle oslobođenja zemlje, junaci će se spojiti u Beogradu i uvideti da se istorija ponavlja. Sve što su u mladosti proživeli roditelji sada su na drugačiji način spozanali i mladi.

Reditelj Roman Majetić / Foto Pink

Velika priča je, poput "Crvenog meseca", epoha sa raskošnim kostimima, ali drugačiji će biti rekviziti.

- Umesto konja i fijakera, koristićemo replike starih vozila. Imaćemo desetak autentičnih automobila iz tog vremena, upravo onih za koje je poznato da su korišćeni na dvoru kralja Aleksandra. Razlika je još možda u tome što će u seriji "Jugoslovenka" biti više naglašen privatni, ljubavni i porodični deo priče, a nešto manje zastupljen biće istorijski i faktografski deo - objašnjava Majetić.

Lepomir Ivković i Miodrag Milovanov / Foto V. Danilov

POČETAK SNIMANjA NA OSTRVU HVAR

PRVA klapa serije "Jugoslovenka" trebalo bi da padne početkom jula, na ostrvu Hvar, gde će ekipa biti prvih pet nedelja snimanja.

- Prvobitno je planirano da snimamo na Krfu u Grčkoj, ali okolnosti epidemije presudile su da promenimo lokaciju. Grci su zbog mera zaštite bili veoma zatvoreni, a s obzirom na celu situaciju biće lakše i sigurnije da odemo u Hrvatsku. Hvar je kao bajka i nudi pravi Mediteran i autentična sela u kojima nijedan kamen nije ugrađen u poslednjih 200 godina. Da sam takvo nešto tražio od scenografa, ne bi bolje napravio - zaključuje Majetić.

Miodrag Milovanov i Mihajlo Jovanović / Foto V. Danilov