IAKO je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović odlučio da se zbog nedostatka sredstava u gradskom budžetu otkaže 35. "Džez fest" u Valjevu, ova manifestacija ipak će do kraja godine biti održana, i finansirana novcem iz kase lokalne samouprave, kako je bilo predviđeno.

Dogovoreno je da se "Džez fest" održi u skladu sa epidemiološkom situacijom zbog prisustva virusa korona.

Savet "Džez festa" saopštio je, naime, da je na inicijativu gradonačelnika Valjeva održan sastanak, na kom je utvrđeno da ne postoje nikakve nesuglasice i prepreke u vezi sa održavanjem manifestacije. Kako je Ministarstvo već obavešteno da "Džez festa" neće biti, poslata je nova informacija da će, ipak, biti održan, te se u Savetu nadaju da će stići i najavljena sredstva države. Upućeni ističu da je gradonačelnik svoju odluku o otkazivanju festivala povukao zbog ogromnog pritiska javnosti, kao i najave da će džezeri manifestaciju samoinicijativno organizovati.


- Gradonačelnik je na sastanku rekao da će se festival održati, a kako će to pravno biti regulisano, ne znamo, njegova odluka o otkazivanju nije pravnosnažna dok je odbornici Skupštine ne potvrde - kaže Aleksandar Urošević. - Festivala će biti, kako god, nema veze sa kojim sredstvima. Preko društvenih mreža hiljade ljudi je pružilo podršku "Džez festu", a stotine njih, ali i značajni privrednici, ponudili su sredstva za održavanje festivala.


KULTURNO DOBRO CELE SRBIJE


- FESTIVAL je kulturno dobro, ne samo za Valjevo, već za Srbiju - kaže Ivan Teofilović, član Saveta. - "Džez fest" jedinstven je po tome što nikada nije prekidan i zbog toga ne sme da bude dovedeno u pitanje njegovo održavanje. Spremni smo da se održi i u izmenjenim okolnostima, uz najmanja moguća sredstva, i uz domaće džez snage samo ako treba, ali mora da se nastavi. Mi smo festival pozajmili od naše dece, a nasledili smo ga od nekih dobrih i pametnih ljudi.