BRITANSKI film "The Favourite" ("Miljenica") na ovogodišnjoj 32. dodeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) u Berlinu osvojio je osam priznanja, uključujući i ono za najbolji evropski film.

Ovo ostvarenje je imalo i najviše nominacija - devet. "Miljenica" je proglašena i za najbolju komediju, a dobila je nagradu i za najbolju režiju, delo Grka Jorgosa Lantimosa. Glumica Olivija Kolman osvojila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je, između ostalog, nagrađen i u kategorijama kostimografije, montaže i šminke.

Za najboljeg evropskog glumca proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španskom filmu Pedra Almodovara "Bol i slava", koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju. Francuski film "Ožalošćeni" nagrađen je kao otkriće godine, britanski "Za Samu" je najbolji dokumentarac, španski "Bunjuel u lavirintu kornjača" je najbolji animirani film, dok je rumunski "Božićni poklon" kratki film godine.

Poljski film "Hladni rat" dobio je najviše glasova publike, dok je nemačkom reditelju Verneru Hercogu pripala nagrada za životno delo. Za evropsko dostignuće u svetskom filmu nagrađena je Žilijet Binoš.

Pročitajte još - SRPSKI FILM MEĐU 46 NAJBOLjIH U EVROPI: Glas za "Šavove"

Svečanost je održana u subotu uveče u poznatoj dvorani "Haus der Berliner Festspiele", gde je i sedište Evropske filmske akademije, koja od 1997. dodeljuje nagrade svake neparne godine u Berlinu. U parnim godinama te nagrade se dodeljuju svaki put u nekom drugom evropskom gradu.

Verner Hercog, Britta Pedersendpa via AP

Ulogu na ovogodišnjoj dodeli nagrada imao je i mladi srpski glumac Milan Marić, koji je učestvovao kao prezenter prilikom najavljivanja i predstavljanja nagrada za kratkometražni film. Nagrade EFA ukupno se dodeljuju u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3.600 članova Evropske filmske akademije.


Žilijet Binoš, Jorg Carstensendpa via AP