SRPSKI FILM MEĐU 46 NAJBOLjIH U EVROPI: Glas za Šavove

V. N.

sreda, 21. 08. 2019. u 06:30

СРПСКИ ФИЛМ МЕЂУ 46 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ: Глас за Шавове

"Šavovi"

Evropska filmska akademija (EFA) objavila konačan izbor filmova koji dobijaju zvaničnu preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019.

EVROPSKA filmska akademija (EFA) je objavila svoj konačan izbor od 46 celovečernjih igranih filmova koji dobijaju zvaničnu preporuku za nominacije nagrade Evropske filmske akademije za 2019. U izboru je zastupljena 31 evropska država, a među 46 odabranih je i već višestruko nagrađivani srpski film "Šavovi" u režiji Miroslava Terzića, saopštio je Filmski centar Srbije. Filmove je odabrala šestočlana komisija, a tokom sedmica pred nama, 3.600 članova EFA će glasati za zvanične nominacije koje će biti objavljene 9. novembra.

"Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim a zapravo su prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju. Autorka scenarija je Elma Tataragić, a glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović.

PROČITAJTE JOŠ - "Šavovi" najbolji evropski film! 

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku FCS, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu "Panorama" i osvojio dve nagrade - nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i drugu nagradu publiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije