Nele Karajlić: Karijeru sam izgradio na eksperimentima

M. Ćunković

22. 05. 2019. u 19:02

Неле Карајлић: Каријеру сам изградио на експериментима

Nele Karajlić Foto K. Mihajlović

“Doktor za rokenrol” pred "Tašmajdan" o novim pesmama, zdravlju, mladim snagama...

BLIŽI se subota, 25. maj, kada će dr Nele Karajlić, na "Tašmajdanu" održati prvi samostalni beogradski koncert, gde će predstaviti najbolje pesme iz svih faza karijere. Najveći deo repertoara je, naravno, iz perioda starog "Zabranjenog pušenja", ali će u dobroj meri biti zastupljen i album "Ja nisam odavle" beogradske postave "Pušenja", koji je nedavno objavljen u remasterizovanoj verziji, sa bonus živim snimcima, kao i hitovi "No smoking orkestre". Karajlić je, zbog zdravstvenih problema, dugo odsustvovao sa scene, a ako se ima u vidu da još mnogo duže na repertoaru nije imao hitove "Pušenja", onda je jasno da će dobar deo publike u subotu prvi put čuti Neleta kako izvodi "Baladu o Pišonji i Žugi", "Dan Republike", "Devojčice kojima miriše koža" i druge bezvremene hitove.

Pročitajte još: Nele Karajlić: Žao mi je što sa Momom nisam delio astal u kafani

Čuveni frontmen je sa sjajnim pratećim bendom "Osiromašeni uranijum" nastupio prošle godine na beogradskom "Bir festu", a objavio je dva povratnička singla kojima je uspeo, u muzičkom smislu, prilično da iznenadi publiku. Drugi, "Ti to ne razumeš", urađen je u saradnji sa mladim dvojcem, Jangom Palkom i Maretom Đansom. Pesma i spot o nerazumevanju i muzičkoj borbi generacija privukli su veliku pažnju i izmamili mnogobrojne reakcije, a mnogi su konstatovali da se od Neleta može samo - očekivati neočekivano.

- Uradili smo veličanstven eksperiment pod nazivom "Nele Karajlić vs future folk" - veli legendarni doktor novog primitivizma. - Volim da istražujem. Najviše me intrigira kad osetim da je neki deo populacije zainteresovan za ono što ja ne razumem. Ne da mi đavo mira, pa pokušavam da pronađem zašto ne razumem, i zašto u tome oni koji su mnogo mlađi od mene uživaju. Fascinirala me je histerija oko nove muzike. Naišao sam na buraza Đansa i Jang Palka i rekao - momci, 'ajmo da uradimo jednu dobru zajebanciju. Odmah sam im rekao i da ja to njihovo ne razumem, a oni kažu - eto, imamo naslov pesme (smeh).

Ekipa je pre godinu i po dana ušla u studio u Surčinu.

- Fantastičan je, podsetio me je na početke "Zabranjenog pušenja" i način na koji smo pravili prve, subverzivne akcije - dobro pamti Nele. - Bilo je hladno, ali smo imali jednu TA peć, sličnu onoj pre 35 godina u podrumu "Zaborav", kad smo počinjali da sviramo ono što se danas neuspešno zove rok muzika. Kod ovih momaka me je zainteresovala potpuna svesnost šta i kako rade. Priključio nam se naš novi brat, reditelj Vuk Protić, koji je to što smo uradili audio, prebacio u video.

Pročitajte još: Dr Nele protiv novih folk zvezda

Pesma govori o muzičkom i generacijskom jazu, ali...

- On ne može da postoji među ljudima koji nešto vole. Jaz bi mogao da bude da mi je bilo dosadno sa njima ili njima sa mnom, ali, meni je sve vreme bilo jako zanimljivo, jer sam uplovljavao u nešto novo. Celu karijeru sam izgradio na eksperimentima. Jedan od njih je, recimo, bio "Unca, unca tajm", sa "No smoking orkestra". Sad je ovo nešto novo, ne znači da će da bude uspešno, ali dobro smo se zabavljali.

"Tašmajdan" je, kaže Nele, uvek predstavljao prekretnicu u njegovoj karijeri:

- Godine '96, kad smo svirali tamo, bilo mi je, bukvalno, životno pitanje šta dalje da radim - da li da nastavim da sviram ili da palim za Kanadu. Bilo je prepuno, a nadam se da će da bude i u subotu, jer mi je sad kasno da palim za Kanadu (smeh).

U čuvenoj "Fikreti" Nele peva "u lošoj formi sam", a o tome kako se sada oseća, uz karekterističan osmeh, uzvraća pitanjem:

- U kakvoj formi može da bude čovek koji je imao infarkt? Moraš da povučeš ručnu kad dođe situacija da više ne možeš da izdržiš taj tempo. Sa druge strane, ako đavo živi u tebi, ne možeš tako lako da ga se otarasiš.

Seća se Nele da je na "Tašu" pre 23 godina padala kiša.

- Gledam u nebo ovih dana - priznaje, naboranog čela, za "Novosti". - Mislim da će sve da bude u redu. "Istovarilo" se ovih dana, javljaju mi odozgo da ide lepo vreme.

Na bini će se pored "Osiromašenog uranijuma" naći Predrag Kovačević Kovalski, gitarista starog "Pušenja". Inače, Neletu i ekipi predstoje i nastupi 14. juna u Nišu, sedam dana kasnije na "Arsenal festu" u Kragujevcu, a zatim i u Nikšiću i na "OK festu" na Tjentištu.

MINIMUM DVA SATA SVIRKE

OBOŽAVAOCI mogu da očekuju da će subotnji koncert da potraje, prema Neletovim rečima, dva sata i petnaestak minuta.

- Lako je šansonjerima da pevaju tri sata - poredi Karajlić. - Oni stoje za mikrofonom, a ovo je "kopanje rudnika".

Na Tašu će najpre zasvirati predgrupa čije ime Nele ne želi da otkrije. Samo je prozborio:

- Biće neke mlade nade.

ALBUM DO KRAJA GODINE

PESMA "Nedelja kad je otiš'o Hase 2", prva Neletova posle duge diskografske pauze, bila je poprilično iznenađenje, pre svega zbog Karajlićevog repovanja. Mnogi su očekivali da naredni singl bude rokerski, u duhu "Pušenja", međutim, usledila je "Ti to ne razumeš" kao drugo iznenađenje u nizu. Ostaše ponovo razočarani oni koji čekaju "starog Neleta"...

- Mogu samo da ih utešim da će biti još pesama i album će biti ove godine - kaže za naš list Karajlić. - Igram se žanrovima. Jedan žanr je "Top lista nadrealista", drugi "Složna braća", sasvim različit pristup humoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)