PREMIJEROM komedije američkog režisera Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru", u utorak je otvoren 72. Kanski festival, čijem žiriju predsedava oskarovac Alehandro Inijarutu. Osim meksičkog režisera, ko će dobiti Zlatnu palmu i druge nagrade jednog od najprestižnijih filmskih festivala, odlučivaće i poljski režiser Pavel Pavlikovski, američka glumica El Faning, francusko-marokanski scenarista Robin Kampiljo, njegova koleginica iz Amerike Keli Rejhart, senegalska glumica Majmuna Endaje, italijanska režiserka Aliće Rorvaker, francuski strip-crtač Enki Bilal, naše gore list, kao i grčki režiser Jorgos Lantimos. Oni su u utorak posle podne prvi pozirali na crvenom tepihu.

Pročitajte još - Kanski festival: Tarantino u zadnji čas

Premijeru na francuskom filmskom festivalu imaće film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu", sa Leonardom Dikapriom i Bredom Pitom u glavnim ulogama, kao i biografski film "Roketmen" o Eltonu Džonu. Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na festivalskom crvenom tepihu. Ukupno su se 82 žene režiserke do tada popele čuvenim stepenicama od prvog Kanskog festivala 1946. U istom periodu tim stepeništem popelo se 1.688 režisera. Tihi protest predvodile su Kejt Blančet i Anjes Varda, a pridružile su ime se Kristen Stjuart, Marion Kotijar, Lea Sedu, Salma Hajek...

Pit i Dikaprio / Foto Instagram/onceinhollywood

Umetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.

Postavljanje crvenog tepiha / Foto EPA