DA je u humanitarnom poduhvatu motiv za uspeh uvek veći, uverili smo se kada smo prošle nedelje posetili ekipu emisije "S Tamarom u akciji", koja svoju misiju ove jeseni ispunjava u istočnoj Srbiji. Dakle, tog ranog jutra uputili smo se u Kladovo. Posle pet sati, koliko smo proveli u putu koji, zbog prelepih pejzaža Đerdapske klisure gotovo da nismo ni osetili, stigli smo u dom porodice Popović, i to na samu završnicu radova. Naime, četvrti dan akcije je uveliko bio u toku, tako da smo ušli u gotovo renoviranu kuću. A tamo nas je dočekala i domaćica serijala Tamara Grujić:

- Evo nas u Kladovu, gde renoviramo kuću porodice Popović. Čine je mama Gordana, sin Dušan (25) koji boluje od cerebralne paralize i ćerka Milica (15). Majka je skoro ostala udovica, ali nastavila je da se bori. Kuća je mala, ima dve sobe i kupatilo. Dušanova najveća želja je bila da se osamostali, da ima svoju sobu koja će biti prilagođena njegovim potrebama, kao i kupatilo kako bi mogao da se kupa bez ičije pomoći. Ovu kuću ne možemo mnogo da proširimo, ali uspeli smo da napravimo kuhinju koju nisu imali. Kad smo došli zatekli smo samo improvizovanu sudoperu i šporet u hodniku. Proširili smo i dnevnu sobu, Dušanu je namenjena ova u kojoj je i bio, a za devojčicu smo podigli malu kulu koja će od sad biti njen kutak.

Inače, od ove sezone Tamara je u akciju uključila i poštare koji su zbog prirode posla veoma dobro upoznati sa situacijom u svakom domu. Jedan od njih je i Goran Veljković koji je upravo Popoviće prijavio za emisiju.

Pročitajte još: Pirotskim trojkama ispunjen san

- Ne znate koliko sam srećan što je baš ova porodica izabrana. Kad sam u ponedeljak video ekipu u dvorištu bilo mi je puno srce. Mislim da mi poštari možemo mnogo da pomognemo, jer nam je dosta domaćinstava na oku i u mogućnosti smo da procenimo kome je potrebna pomoć. Kad sam saznao da ćemo i mi da se pitamo od ove sezone, bez razmišljanja sam znao koga ću da prijavim. Popoviće dugo poznajem, decu od kad su se rodila, njihovog pokojnog oca takođe sam poznavao, družili smo se dok je još bio momak. Kada sam im rekao da ću ih prijaviti reagovali su bojažljivo, kao da nisu verovali da ovo može da im se dogodi.

Kuća po formatu emisije mora da bude gotova za pet dana kako bi već šestog porodica mogla da se useli. A za to da sve bude u roku, bez kašnjenja, najzaslužniji su majstori koje smo naravno zatekli u najvećem poslu. Nemaju mnogo, kako kažu, vremena za priču, ali su raspoloženi od kad je akcija počela, najviše zato što je humanitarnog karaktera.

Pročitajte još: Tamara Grujić: Prenosimo humanost


- Radovi su bili zahtevni zato što smo gradili novu sobu, a i kuća je bila dosta oronula - kaže šef majstora Jugoslav Gojković. - Iako uvek sve radimo po planu, nikad ne možemo unapred da predvidimo šta nas čeka, ali do sada kao i u ovoj situaciji je sve ispalo kako treba. Znate veliki je motiv kada učestvujete u ovakvim projektima, nekako se još više trudite da sve bude kvalitetno i u zadatom roku.

Poštar Goran Veljković

A Popovići kao da još ne veruju da će im život za koji dan biti potpuno drugačiji. Iskreno, svoje oduševljenje podelili su i sa nama.

- Nikad nisam odustala od borbe - kaže majka Gordana. - Nada umire poslednja, tako da i mi uvek gledamo napred, ne osvrćemo se na prošlost. Znate, život nam nosi mnogo toga, ali se trudimo da zaboravimo na sve ružno što se dogodilo i razmišljamo samo pozitivno. U novoj kući će nam sve biti lakše, a posebno mi je drago zbog dece koja će konačno moći da se osamostale i da imaju svoj kutak.

Sin Dušan je pre sedam godina završio srednju ekonomsku školu, ali je još bez posla i nada se da će uskoro da se zaposli.

Pročitajte još: Radna akcija ponovo na jugu

- Iskreno sam verovao da će nam Tamara doći i eto to se i desilo. S obzirom na moje fizičko stanje, ja moram da budem optimističan, drugačije ne bih mogao da živim. Nadam se i da će predsednik opštine da ispuni svoje obećanje i nađe mi posao, jer zaista želim da radim.

Verujem u humane ljude i ovo što nam se događa je dokaz da humanost ne umire.