POTKOPAVAJU NAM TEMELJE I OPSTANAK: Firma u vlasništvu Albanca svojim građevinskim radovima ugrožava kuću porodice Miljković u Lipljanu

D. ZEČEVIĆ

11. 05. 2021. u 10:52

I PORED naloga građevinske inspekcije da temelji koje kopaju moraju biti udaljeni najmanje četiri metra od kuće Momčila Miljkovića, Srbina iz ovog mesta, u subotu u kasnim večernjim satima, građevinska firma "26. maj", čiji je vlasnik Albanac, počela je sa iskopavanjem temelja za izgradnju, najverovatnije, stambene zgrade. Ovim radovima za novi objekat, koji je istovremeno nedaleko i od srpske crkve, potkopavaju se temelji porodiče kuće Miljkovića u ovom gradu na centralnom Kosmetu.

ПОТКОПАВАЈУ НАМ ТЕМЕЉЕ И ОПСТАНАК: Фирма у власништву Албанца својим грађевинским радовима угрожава кућу породице Миљковић у Липљану

Srpska porodica strahuje da će im se kuća urušiti / Foto Privatna arhiva

- Iako smo slučaj u više navrata prijavili i policiji i građevinskoj inspekciji koja je naložila da radovi ne smeju biti blizu kuće, odnosno da temelji moraju biti udaljeni četiri metra u slučaju gradnje manjeg objekta i šest do sedam metara u slučaju izgradnje zgrade, vlasnik parcele na kojoj je planirao izgradnju zgrade počeo je radove tik uz našu kuću. Tako ne samo da nam ugrožavaju kuću već i opstanak moje porodice. Ovim radovima oni smišljeno potkopavaju naš ostanak u Lipljanu - kaže za "Novosti" Momčilov sin Nenad Miljković (40), otac tri maloletne kćerke.

Osim sa ćerkama, Nenad u toj kući živi sa suprugom, roditeljima i bratom. Napominje da ga je pomenuti Albanac iz Zlokućana u Drenici svojevremeno, kada je odbio da se saglasi sa radovima, provocirao na sve načine, a pre svega slanjem maloletne albanske dece da kamenjem gađaju stakla na njegovom marketu i da mu je pretio kada je fotografisao radove.

- Moj brat priprema tužbu zbog nelegalnih radova koje ovaj Albanac izvodi i nastavićemo da se borimo svim pravnim sredstvima - dodaje Nenad.

Naglašava, takođe, da je zabrinut za sopstvenu bezbednost i bezbednost porodice. I dok ističe da nema nameru da se seli iz Lipljana, Miljković smatra da se na ovaj način šalje poruka preostalim Srbima u Lipljanu da se i oni isele i da su tu nepoželjni.

OD 7.000 SRBA OSTALO STOTINAK

U LIPLjANU je do 1999. godine živelo 7.000 Srba i oko 1.000 Albanaca, dok je sada u gradu više od 10.000 Albanaca i svega nekoliko stotina Srba koji su svakodnevno izloženi pritiscima i šikaniranju. Na mestu nekadašnjih prizemnih kuća sagrađene su višespratnice dok centar grada zauzimaju prodavnice i tržni centri. Srbi su uglavnom koncentrisani u, kako je zovu, Srpskoj ulici oko Crkve svetih Flora i Lavra na ulazu u grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna