U PRIRODI PUNIM PLUĆIMA: Za praznični vikend na izletištima u okolini Kraljeva kao u košnici (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

02. 05. 2021. u 19:18

LEPO praznično vreme i po koji neradni dan zbog proslave Vaskrsa i 1. maja, veliki broj Kraljevčana, kao i njihovih komšija iz susdnih gradova i opština, iskoristio je da bar deo prazničnog vikenda provede u prirodi, na poznatim i pristupačnim izletištima u okolini grada na Ibru.

У ПРИРОДИ ПУНИМ ПЛУЋИМА: За празнични викенд на излетиштима у околини Краљева као у кошници (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Tako je na planini Goč poviše Kraljeva, na prelepim proplancima i uz bistru planinsku rečicu, odnosno svuda gde je pogodno mesto za izlet, piknik i roštiljanje, kao i za šetnju šumsikm stazama i uživanje u prirodi na čistom vazduhu, ovog vikenda bilo kao u košnici. Na prvomajski uranak pristigli su Kraljevčani, Krušvljani, Jagodinci, izletnici iz Raške, Paraćina, Kragujevca…

- Redovno smo za uranak na Goču, ali prošle godine nismo bili zbog epidemiološke situacije. Ovi trenuci u netaknutoj prirodi, na čistom planinskom vazduhu, sa porodicom i prijateljima, više su nego dragoceni. Dišemo punim plućima, bar ovaj jedan dan pre povratka na asfalt i beton – kaže Vladimir Račić iz okoline Kragujevca dok raspaljuje roštilj. - Ima svega po malo, i ića i pića, i mesa i salate, al nam je svima druženje najvažnije.

Slično govore i njegove komšije Kraljevčani koji u obližnjoj planiskoj rečici hlade pivo i sokove. Na Goču pod šatorima provode i 1. maj i Vaskrs.

- Svi radimo u privatnoj firmi i retki su slučajevi da imamo dva slobodna dana, a o četiri ili pet da ne govorimo. Tako je za nas idealno što su se ove godine spojili praznici – poručuje vesela ekipa Kraljevčana dodajući da su svi revakcinisani protiv kovida. - I tu brigu smo prebrinuli, pa smo posle teške godine za sve nas zaslužili bar izlet u prirodu.

Miris roštilja, kao i pečenja na ražnju i drugih izletničkih đakonija širi se planinskim proplancima. Dobru i veselu atmosferu upotpunjuje i trubački orkestar koji svirajući poznati repertoar po „unapred dogovorenoj tarifi“ krstari među izletnicima.

- Neko voli zabavnu, neko narodnu, al zvuci trube svima poprave raspoloženje – poručuju trubači.

Sličnu atmosferu zabeležili smo i u obližnjoj Lopatnici, Bogutovcu, planinskim proplancima Stolova, uz Ribnicu, Žičku reku i Ibar.

- Kada vidim koliko koštaju praznični aranžmani u popularnim turističkim destinacijama u Srbiji, bilo da su u pitanju planine ili banje, zavrti mi se u glavi. Pa, to ni dve prosečne plate ne mogu da podmire. Zato smo mi odlučili da jedan dan provedemo u Lopatnici, a potom idemo na Goč. Prostremo ćebe na travu, raspalimo roštilj i prava milina – naglašava Branka Kovačević iz Svilajnca. - Nadam se da će se situacija sa kovidom što pre smiriti, da će se uskoro većina građana Srbije vakcinisati i da ćemo se konačno, posle više od godinu dana, vratiti normalnom životu. Evo, i ova dva dana u prirodi pokazuju koliko nam je sve ovo nedostajalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg