DEDA I UNUK ŠAMPIONI "TUCANIJADE": Svečano u Mokrinu, Košničarima pripala sva slava takmičenja (FOTO/VIDEO)

Rada Šegrt

02. 05. 2021. u 17:04

E, NEKA me sad zovu sedi deda - radosno, sa suzama u očima, rekao je Sava Terzić Košničar nakon što je u nedelju na Uskrs osvojio četvrtu titulu pobednika na 31. Svetskom nezvaničnom prvenstvu u tucanju vaskršnjim farbanim jajima u Mokrinu.

ДЕДА И УНУК ШАМПИОНИ ТУЦАНИЈАДЕ: Свечано у Мокрину, Кошничарима припала сва слава такмичења (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Rada Šegrt

On je pobedio u kategoriji seniora, ali mu je svu slavu takmičenja "ukrao" mali unuk Ivan, koji je šampion postao u rangu juniora. Deda je navikao na takmičenja, pobede i titule, a Ivan se takmičio prvi put i osvojio je prvi šampionski pehar. Dedi je pripala novčana nagrada od 50.000, a Ivan će dobiti prvi honorar od 20.000  dinara.

Foto: R. Šegrt

SAVINE TITULE

Sava Terzić Košničar na “Tucanijadi” je pobedio prvi put 1996. godine, a onda i naredne, Pa ponovo 2017. i ove godine. Sava je sada zauzeo prvo mesto na rang listi pobednika ovog jedinstvenog takmičenja. Vicešampion ove godine je Miloš Kovačić. Nagrada za prvo mesto je 50.000 , za drugo 30.000, a treće, koje je osvojio Dušan Prodanov je 20.000 dinara.

- Imam 69 godina, ali sam rano posedeo i takmičari su me do sada često zvali sedi deda. E, sad neka me tako zovu. Nisam se nadao da će se ovo desiti. Lepo je ponovo pobediti, ali mi je Ivanova titula draža - emotivno je rekao Sava, dok su mu se plave oči punile suzama radosnicama.

Unuk Ivan je sve odradio za peticu. Ima samo pet godina. Na leđima je nosio redni broj pet. Još nije naučio da se raduje tituli, ali zna jako, baš onako šampionski, da podigne ruku svaki put kada njegovo jaje razbije protivničko. Nimalo nije bio zbunjen što mu je tata Živica predsednik takmičarske komisije i što nadgleda takmičenje. Više je bio uzbuđen tata nego sin.

- Neki je poseban osećaj. Ima nešto, ne znam ni sam šta. Dok sam se ja takmičio nisam pobeđivao. Doživljavao sam očeve uspehe, ali je to nekako bilo kao dobar dan. A Ivanova pobeda je, ipak, posebna, jer mu je prvo učešće. Svi smo se trudili da on dobije najjače jaje – iskreno je priznao Živica Terzić, Savin sin i Ivanov otac.

TAKMIČARI SA SVIH STRANA

Uprkos epidemiji zbog korona virusa takmičari su u Mokrin stigli iz Zrenjanina, Ostojićeva, Beograda, Novog Sada, Sombora, Bečeja. Redovni učesnici bili su Mokrinčanin koji živi u Švedskoj, kao i takmičari iz Ugljevika u Republici Srpskoj, prijatelji Mokrinčana.

A novi juniorski šampion “Tucanijade” ima gene pravog pobednika. Kako i ne bi kada mu je i drugi deda, po mami, Živica Blažić, takođe pobeđivao na “Tucanijadi”. I ove godine je stigao do finala, ali nije mu žao što je izgubio. Unuk je pravi naslednik.

- Jaje smo odabrali od kokoški iz našeg dvorišta – otkrio je Sava Terzić.

Terzići su u selu poznati po nadimku Košničari. Imaju titule u borbi guskova i u kuckanju uskršnjim jajima. Svi su veseli, jer veštine od dede i oca preuzima maleni Ivan. I baka Danica je poznata. Pravi vrhunski mokrinski lisnati sir i ima nagrade sa Novosadskog sajma za taj mlečni delikates. Tako je kuća Terzićevih puna nagrada, priznanja, pehara i medalja. Kočničari su to.

Sve ostalo na ovogodišnjoj 31. “Tucanijadi” bilo je drugačije nego prethodnih godina. Zbog korona virusa, nije bilo publike, već su se takmičari kuckali u sportskoj hali. Bilo ih je manje nego ranije, nije bilo gužve na Varoškom. Ipak, “Tucanijada” u vanrednim uslovima rodila je nove šampione. Pravila igre su bila ista. Jaja more da bude ispravno, kokošije, ofarbano i da nije staro, jer jednu polovinu pobedničkog mora da pojede šampion, a drugu sudija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!