NE ZNAM SRPSKE PADEŽE, ALI NE ZNAJU IH NI SRBI: Medhat Nathan (36) jedan od retkih egipatskih vodiča u Hurgadi koji govori naški

Anica Klisurić

02. 05. 2021. u 16:00

EGIPĆANIN Medhat Nathan (36) jedan je od osam turističkih vodiča na teritoriji ove afričke zemlje, koji našim turistima priča na srpskom jeziku o istoriji stare egipatske civilizacije.

НЕ ЗНАМ СРПСКЕ ПАДЕЖЕ, АЛИ НЕ ЗНАЈУ ИХ НИ СРБИ: Медхат Натхан (36) једaн од ретких египатских водича у Хургади који говори нашки

Foto V. N.

Medhat je srpski počeo da uči pre šest godina, već četiri radi sa Srbima i, kako kaže, zavoleo je naš narod i jezik, a primećuje da su Srbi i Egipćani dosta slični. Za "Novosti" kaže da je naš jezik veoma težak, ali da ne prestaje da uči i da želi da ga u potpunosti savlada.

Medhat je u Kairu studirao turizam i na fakultetu je naučio engleski jezik, nekoliko godina je radio kao vodič za engleske turiste. Visoka stopa nezaposlenosti i borba za više posla nagnala je ovog mladića da se upusti u učenje našeg jezika.

- Mnogo je vodiča koji govore nemački, engleski i ruski, a malo njih zna srpski, mađarski, rumunski i češki, iako iz ovih zemalja imamo veliki broj turista. U trenutku kada sam ja počeo da učim, u Egiptu je bilo četvoro vodiča koji su znali vaš jezik. Sada ih je osmoro - započinje svoju priču Medhat.

CENjEN Medhat sa srpskim turistima , Foto V. N.

 

- Ja sam se odlučio za srpski jer to znači da ću imati više posla, pošto u sezoni u Hurgadu sleti oko 10 aviona nedeljno iz Srbije. Žena mog prijatelja je iz Kotora i uz nju sam počeo da učim jezik. Za tri meseca sam savladao ono osnovno, a onda sam nastavio sam da učim i taj proces još uvek traje.

Medhat priča da je svoje prve korake započeo kao "malo dete", najpre je naučio azbuku, potom su na red došle jednostavne rečenice - dobro jutro, dobar dan, hvala, prijatno. Kako kaže, padeži su takođe bili težak zadatak na putu učenja srpskog jezika.

SLIČNE REČI

ARAPSKI i srpski jezik imaju pojedine reči koje su iste: čizma, čarapa, kaiš, pantalone, peškir, čaj i ambar iste su u srpskom i u arapskom. Kako nam objašnjava Medhat, Srbi razumeju ovo samo kada se ove reči izgovaraju pojedinačno, ali kada Egipćani ovo kažu u sklopu rečenice, gotovo je nemoguće primetiti da imamo iste reči.

- U trenutku kada sam počeo da učim znao sam samo arapski i engleski, a oni ne liče na srpski. Padeži su bili veoma teški, ali nekada me Srbi teše da to nije ništa strašno, jer ni Srbi ih ne koriste sve - govori Medhat. - Želim da usavršim vaš jezik i neću da učim neki drugi. Iako govorim mnogo bolje nego na samom početku, ne umem da razlikujem reči "kraj" i "kralj" jer meni to slično zvuči. Takođe mi prave problem i reči koje imaju spojena slova š, č ili ć, a primer toga je "peščani kamen".

Foto V. N.

Upoznao je jedan bračni par iz Beograda koji mu dosta pomaže da savlada pojedine reči.

Redovno se čuju preko društvenih mreža, a oni mu potom pošalju audio-zapis i tako uči izgovor i, kako kaže, njihova pomoć mu je dragocena.

SNAJKE IZ SRBIJE DOBRODOŠLE

MEDHAT nam priča da ga njegovi roditelji često pitaju da li je našao neku Srpkinju. Kako kaže, ne isključuje mogućnost da se zaljubi u našu devojku.

- Moji roditelji ne bi imali ništa protiv da im snajka bude Srpkinja, a često me i pitaju da li mi se neka dopala. Moja dva prijatelja imaju žene iz vaše zemlje i ti brakovi su izuzetno uspešni - govori nam Medhat.

Četiri sezone vodi ture sa našim turistima u Luksor i Kairo, zavoleo je naše ljude i primetio je da imamo dosta sličnosti, a želja mu je da poseti Srbiju.

- Srbi i Egipćani vole da se šale, a meni se dopada što su vaši ljudi kada dođu ovde na odmor, potpuno opušteni. Imaju razumevanja i za naše trgovce, koji umeju da budu dosta napadni jer ovde je velika nemaština. Takođe, primetio sam i da Srbi vole Egipćane - govori Medhat.

- Tokom ovih godina stekao sam mnogo prijatelja, često me zovu da posetim vašu zemlju. Planirao sam dolazak pre dve godine, tada me je sprečio posao, a prošle godine korona. Nadam se da će se situacija sa virusom smiriti i da ću uspeti da posetim svoje prijatelje i obiđem Srbiju sledeće godine.

Foto V. N.

Medhat je pravoslavac i želja mu je da obiđe crkve i manastire u našoj zemlji, pa je lista lokacije koje bi voleo da vidi u Srbiji podugačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća